1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна кампанията за бране на черни боровинки

Започна кампанията за бране на черни боровинки

Разрешени за събиране са черни и червени боровинки.

 

От началото на тази седмица беше обявено началото на кампанията за бране на черни боровинки. Събирането на вкусните плодове всяка година има различна стартова дата, съобразена с количествата плодове и тяхната зрелост. Разрешени за събиране са черни и червени боровинки.

За стопански цели събирането на боровинки се извършва въз основа на разрешително за ползване, което се издава на физическо лице, събиращо боровинки за продажба или за първична обработка. Кандидатите за разрешителни подават в парковите офиси заявление, в което заявяват вида, исканото количество и местата, от които ще се събират горските плодове. За лични нужди брането на горски плодове става без разрешителни, но и тази година събирачите и за лични, и за стопански цели трябва да се снабдят също от парковите офиси със специален безплатен талон, който посочва местата за събиране на горските плодове.

Ресурсите от черни боровинки тази година са пострадали от поройните дъждове, сочи направената експертна оценка. Допустимите за събиране на боровинки находища са в районите на парковите участъци Троян, Тетевен, Клисура и Тъжа. Служителите паркова охрана контролират спазването на разрешените количества и находища./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.