1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна най-богатата жътва от години в област Монтана

Започна най-богатата жътва от години в област Монтана

Техниката и складовете са добре подготвени за зърното. Все още никой не казва нищо за цената му.

 

Жътвата в областта вече започна. Според информацията на областната дирекция "Земеделие и гори"-Монтана трябва да се прибере пшеницата от 287 072 декара и ечемика от 68 974 дка. Всъщност започнала е вече жътвата само на ечемика и вече са прибрани по първоначални данни 7590 дка с ечемик, от които са добити 2092 това зърно, което прави среден добив от 276 кг от декар.

Според мнозина експерти тази година добивът и качеството на зърното се очакват да бъдат добри. Но, както се изрази на открития ден на пшеницата изпълнителният директор на мелницата "Петромел" в с. Комощица Пенчо Върбанов, глутенът, постигнат от зърнопроизводителите през миналата година едва ли ще се повтори дори и след десетина години. Очертаващата се добра реколта е предпоставка всеки стопанин, комуто предстои жътва, да подготви добре прибиращата си техника, както и тази, която ще му помогне да съхрани без загуби зърното в складовете си. Защото мнозина от зърнопроизводителите се тюхкат, че миналата година са продавали от комбайните, или от площадките, а само след три месеца цената на пшеницата се е повишила с още 100 лева на тон. Затова и един производител от с. Горно Церовене казва:

- Може и да загубя, но няма да си дам продукцията от комбайна. Лани направих така и загубих близо 20 000 лева. Е - за какво работя тогава? Можеш да получиш много продукция, но не я ли продадеш изгодно, по-добре не работи.

Тази дни Областната служба за съвети в земеделието е направила обследване на пшеничните посеви в областта за нападението от болести и вредители и за величината на очаквания добив. Според тяхна информация се очаква добив над 290 кг от декар, което е рекорд за последните поне 10 години. Къде обаче ще бъде най-добрият добив и най-доброто качество на зърното тепърва ще се види. За първото място вероятно ще спорят производителите от Комощица и от Владимирово. Според информация на Контролно-техническата инспекция на МЗГ в тези кооперации и техниката е най-добре подготвена за кампанията.

А какво показват цифрите в бюлетина на областната дирекция "Земеделие и гори" за добива. Най-висок първоначален добив има в община Вълчедръм - 328 кг от декар, работили са 15 комбайна и е добит над 1100 тона ечемик. Следват ги производителите от община Медковец с 305 кг от декар и община Якимово с 223 кг от декар.

За цените на зърното все още никой не може да бъде сигурен кога и на какво равнище ще започнат да действат. Но постепенно и за това ще има действащ механизъм, стига някой да не го пренастройват често, защото в крайна сметка ще отложим установяването на реалния пазар за още време в бъдеще./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.