1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна жътвата на ечемика във Варненско

Започна жътвата на ечемика във Варненско

 

Започна жътвата на ечемика във Варненско, съобщи Георги Георгиев, началник на Областната дирекция "Земеделие". От 4 дни комбайните вече работят по блоковете в района на Провадия.

"До момента са рекултивирани около 1000 дка. Все още е рано да се прогнозира какви ще бъдат добивите", обясни още Георги Георгиев.

Заради засушаването жътвата тази година стартира с 10-ина дни по-рано от обичайното. Започна се от Провадийско, тъй като там ечемикът е най-узрял, макар че културата е много по-слабо развита в сравнение с други години, обясни специалистът.

На територията на Варненска област с ечемик са засети 120 000 декара. "Ще е много добре, ако реколтата е 150 - 200 кг от декар", каза Георгиев и добави, че в края на месеца ще започне и жътвата на пшеницата.

В момента специално назначени комисии от експерти от Областна дирекция "Земеделие" обикалят по общините в региона и описват пораженията по земеделските култури вследствие на засушаването. Издават се два протокола - за напълно пропаднали площи и за застрашени, обясни още Георги Георгиев.

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане по схемата за единно плащане на площ се удължава до 25 юни. Подаването на заявления се извършва в областните разплащателни агенции - по местоживеене за физическите лица и по адрес на управление на фирмата за юридическите лица и едноличните търговци.

Земеделските стопани, които са подали заявления за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ до 31 май 2007 г., ще получат пълния размер на субсидията, а тези, които са подали между 1 и 25 юни 2007 г., ще бъде редуцирана с по 1% за всеки ден закъснение след 31 май 2007 г.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.