1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнената криза през 2004 година ще се задълбочи

Зърнената криза през 2004 година ще се задълбочи

Арендаторите искат да се срещнат с министър Дикме

 

Националната асоциация на земеделските арендатори преди Нова година излезе с декларация в Плевен, че няма пшеница и това е затруднило есенната сеитба. Декларацията е адресирана до земеделския министър Мехмед Дикме.

Складовете били празни и повишаването на цените се дължи предимно на това, казват арендаторите. Зърнената криза през 2004 година ще се задълбочи, предупреждават те. Според съставителите на документа, които са се събрали там от цялата страна, липсва прозрачност при разпределянето на средствата по кредитните линии на държавен фонд “Земеделие” и се подценява ролята на арендаторите в земеделското производство.

Не може в началото на декември да се говори за закъсняла сеитба, защото тя отдавна е трябвало да приключи. Така със сроковете на сеитба действието на метеорологичните условия вече е започнало. Другите условия са в спазването на технологичните изисквания. Падналият сняг е една от предпоставките за добро презимуване на есенните посеви, но не бива и да има и силни студове, както и градушки и суша, изказват общото си становище и от Съюза на земеделските кооперации.

Арендаторите, разчитайки на своя информация, твърдят в документа, че са засети общо 10,5 млн. декара, а ненаторяването на много места ще доведе до по-слаба реколта дори и при благоприятно време. Членовете на асоциацията са настояли за среща с министър Дикме. Декларацията е изпратена в Народното събрание и в Министерския съвет.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.