1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители от цялата страна остават в стачна готовност

Зърнопроизводители от цялата страна остават в стачна готовност

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват всички стопани, засегнати от сушата и наводненията да бъдат компенсирани

 

Зърнопроизводителите в страната остават в стачна готовност до 20 юни. Това казаха представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те настояват за компенсации на всички засегнати от сушата и наводненията фермери. Ако до тази дата правителството не предложи конкретни мерки за обезщетение, производителите ще блокират София.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват всички стопани, засегнати от сушата и наводненията да бъдат компенсирани до размера на направените разходи за всеки засят декар. За целта трябва да се направи анализ какви са разходите до този момент в отделните области на страната, какви са очакваните средни добиви и какви ще са средните цени на зърното, обясни председателят на асоциацията Красимир Аврамов.

Производителите настояват също така да се преструктурира сметката на Държавен фонд "Земеделие" и да се задели за компенсации част от излишъкът във Фонд "Тютюн".

В цялата страна земеделски кооперации и частни зърнопроизводители били заплашени с фалит, заради вакуума с новия изпълнителен директор на Фонд "Земеделие". Банките увеличавали лихвите по изтеглените заеми, тъй като субсидиите по САПАРД все още не се превеждат, допълниха от Националната асоциация.

Зърнопроизводителите настояват за бързо решаване на казуса с изпълнителния директор на фонда и за уверения от страна на аграрното министерство, че ако Евросъюзът намали с 25% субсидията за страната заради Разплащателната агенция, то стопаните ще си получат 14-те лева на декар за обработване на земята.

На въпрос дали ще поискат оставката на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, от асоциацията заявиха, че не са доволни от провежданата политика в зърнения бранш, но ще изчакат да видят какви мерки ще предприеме министерството за защита на сектора.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.