1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Засилва се контролът за отровни зеленчуци

Засилва се контролът за отровни зеленчуци

 

Инспектори от земеделското министерство също ще санкционират производителите и търговците, които предлагат плодове и зеленчуци с превишено съдържание на нитрати и пестициди. Досега агрочиновниците нямаха подобни права, но с последните промени в Закона за подпомагане на земеделските прозводители се създаде специална дирекция "Безопасност и контрол на храните", която да следи качеството наред със здравното министерство, съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Назначени са първите 16 инспектори, които всеки ден ще проверяват пазарите на едро и складовете, където се съхранява вносната продукция. До месец агроинспектори ще има във всички 28 областни градове. Ако се открие опасна продукция, ще се налагат глоби и тя ще се изземва. Санкциите варират между 300 и 500 лв.

Досега експертите от агроведомството можеха само да констатират нарушенията, но целта е контролът да се разпредели между здравното и земеделското министерство, обясни Бъчварова. Тя представи българския опит на международна конференция за безопасност на храните, организирана от Eвропейската академия за икономическо и културно сътрудничество./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.