1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Затворена от ветеринарите фирма зарежда с кебапчета университет

Затворена от ветеринарите фирма зарежда с кебапчета университет


 

Предприятие за месо в с. Българско Сливово, което е затворено от органите на ветеринарно-медицински контрол, продължава да зарежда с кайма и кебапчета Стопанска академия "Д. А. Ценов" в Свищов.

Предприятието е едно от десетте във Великотърновска област, които бяха запечатани от контролните органи, защото не отговарят на европейските изисквания и попадат в т.нар. IV група на фирмите, произвеждащи храни от животински произход.

В първа група са експортните предприятия, които изнасят за европейските страни. В региона това са свищовският месокомбинат, фирма "Дакор" и птицекланицата в Кесарево.

Във втора група са фирмите, които са направили значителни инвестиции в производството и то отговаря на европейските норми. Тези, които са започнали сериозни реконструкции и модернизации са в трета група.

Десетте предприятия, които бяха запечатани, не са направили нищо за подобрение на дейността си. За да реализират продукцията си, която не е опасна за здравето на хората, им беше даден гратисен период за реализация.

Предприятието в с. Българско Сливово е затворено окончателно в петък миналата седмица, съобщи директорът на РВМС-В. Търново д-р Станимир Спасов. Тогава собственикът на фирмата лично е подписал заповедта на директора на службата. Според ветеринарите са прекратени и доставките на кайма и кебапчета към Стопанска академия, с която фирмата има сключен договор.

Категорично отказвам да коментирам каквито и да са въпроси свързани с доставчиците ни, заяви шефът на "Студентски общежития и столове" ЕАД в крайдунавския град г-н Тодоров. По темата не пожела да говори и началникът на отдел към дружеството г-жа Кирова, която пряко контролира доставките на продукти.

Никой не ни е уведомявал, че предприятието е затворено, коментира помощник-ректорът по стопанската част в академията г-н Танев. Той отрече до висшето училище да е достигала каквото и да е информация за предприетите от ветеринарите мерки. Г-н Танев не можа да отговори кога е била последната доставка на кайма и кебапчета.

Договорът с тази фирма е сключен, защото е предложила най-ниска цена на продуктите си и досега няма оплаквания от качеството, допълни той.
Предприятието е зареждало академията с кайма от 1,80 лв./ кг, а кебапчетата са получавани на цена 0,19 лв./ бр.

Според производители на месо и месни продукти и специалисти реалната цена на каймата, без да се гони супер качество, е не по ниска от 2,80 лв./ кг, а на кебапчето 0,23 лв./ бр.

Жители на Българско Сливово алармираха вчера в редакцията на "Янтра ДНЕС", че въпреки ветеринарните разпоредби, в предприятието се колят животни и производството на колбаси и др. продукти върви на пълни обороти.

Мерките за десетте затворени предприятия от областта са окончателни и за тях вече не важат предписания и тепърва представени бизнес планове, обясни д-р Спасов. Те имат право да продължат дейността си едва след като изминат цялата дълга и сложна процедура по регистрация и получат нови разрешения от ДВСК, както е при новите производства.

Специалисти от Европейския съюз започват мисия по проверка на български фирми, произвеждащи продукти от животински произход през април. Областите и предприятията, които ще бъдат обект на техния интерес ще се решава в последния момент.

Те ще се следят дали са изпълнени изискванията към предприятията от I, II, III и IV група, като особено внимание ще се отделя на добрите производствени практики, уточни д-р Спасов.

Специално обучени специалисти от РВМС-В. Търново са включени в комисия, която до средата на април трябва да обходи всичките 62 фирми за месо, мляко и яйца в областта. Комисията ще изготви подробни доклади за състоянието им. Ветеринарите засилват и контрола върху млекосъбирателните пунктове, които са около 250 в региона./ focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.