1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Завърши изложението „Зелена седмица“ в Берлин

Завърши изложението „Зелена седмица“ в Берлин

Биопроизводството отново е основен акцент

България за 25-ти пореден път все участие със самостоятелен щанд на изложението Зелена седмица, като тази година представи  15 производители, показващи бели и червени  вина, суджуци, луканки, сирена, кашкавали, лютеница, козметични продукти на розова основа. В рамките на българския щанд имаше и ресторант, предлагащ български специалитети. Така най-добре се рекламира родната продукция и се печелят нови почитатели на българската кухня, укрепва се връзката с бъдещи и настоящи туристи, интересуващи се от страната ни.
Произведен от български производители биосладолед предизвика изключителен интерес сред публиката на престижното изложение.
Другите продукти, които предизвикват интереса на претенциозния германски потребител, са чубрицата и шарената сол.
Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих  и кметът на Берлин Клаус Воверайт са посетили българския щанд.
Акцентът на българското участие на тазгодишното изложение е свързан с качеството на земеделската ни продукция. Биопроизводството е другият основен акцент, който ще бъде приоритет в следващия програмен период на Програмата за развитие на селските райони със значително увеличен финансов ресурс.
От страна на Германия има особен интерес към биологично произведеното българско вино. Проблемът според германските ни партньори обаче е, че все още не можем да отговорим на очакванията за по-големи количества български биопродукти за европейския пазар.

В анкетата на Agro.bg попитахме: Конкурентоспособно ли е българското участие на изложението „Зелена седмица“?

60% от гласувалите са категорични, защото представените продукти са емблематични за България, 30% смятат, че вероятно българският щанд е атрактивен за посетителите и едва 10% мислят,  че правилата за класиране на фирмите-изложителки са непрозрачни   и изразяват съмнение в конкурентноспособността на българското участие.

Няма спор, че представянето на България на Зелена седмица 2014 е врата към бъдещото все по-мащабно участие в различни изложения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.