1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зайцефермите трябва да отговарят на европейските изисквания

Зайцефермите трябва да отговарят на европейските изисквания

В дългосрочен план е предвидено да бъде достигнат износ на 18 000 тона заешко месо годишно

 

В петък се проведе заседание на управителния съвет на Националната асоциация на зайцевъдите със седалище в Плевен. В заседанието участва и Краси Николов, директор на Регионалната дирекция по селекция и репродукция в животновъдството, тъй като една от основните теми, която обсъждаха зайцевъдите, беше именно селекционната политика на асоциацията във връзка с новите изисквания на Европейския съюз за този сектор.

Системата на разполагане на прародителски и родителски форми с последващо производство на родители за стоковите ферми, които ще работят за кланичните предприятия, хуманният кодекс, който зайцевъдите са длъжни да прилагат за начините за отглеждане на зайците, които в регламентите на Европейския съюз са подробно описани, както и по-активното участие на зайцевъдите в специализирани изложения - това бяха част от въпросите, които обсъдиха членовете на управителния съвет на Националната асоциация на зайцевъдите на своето заседание. Заедно с Краси Николов те обсъдиха варианти за изпълнение на селекционната програма в рамките на асоциацията, за да могат нейните членове да кандидатстват за субсидии при променените условия по тях.

Да имат необходимото присъствие във всеки от шестте икономически района на страната като прародителски ферми, обсъдиха още на своето заседание ръководителите на Националната асоциация на зайцевъдите. Тези ферми от своя страна пък ще работят за съответните кланични предприятия. "В момента имаме две кланици, които имат европейски номер - това са кланиците в Стара Загора и в Чубра край Сливен. Нашата цел е да бъдат изградени още четири предприятия, за да може като цяло да бъдат покрити шестте икономически зони. Това ще даде възможност на страната ни да се впише в европейските изисквания в сектора", каза Иво Андреев, председател на Националната асоциация на зайцевъдите.

Ръководството на асоциацията подготвя два плана за дейността си - краткосрочен и дългосрочен, стана ясно още от заседанието на управителния съвет. Дългосрочният план е до 2010 година и в него е предвидено да бъде достигнат износ на 18 000 тона заешко месо годишно. Става въпрос за около 3 хиляди тона месо от всяка кланица и зайцевъдите са категорични, че това е съвсем нормално и постижимо. "Оттук нататък изпълнението на плана и реализацията на кланичните предприятия ще допринесе и за развитието на растениевъдството. Защото за 1 милион заека, които условно са около 2 хиляди тона кланично тегло, са необходими 9 хиляди тона фураж", каза още Иво Андреев./в. Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.