1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зайцевъди трупат пачки

Зайцевъди трупат пачки

2,50-2,80 лв. за килограм дава специализираната кланица за зайци в село Гулянци, Плевенско.

 

Мнозина са хората у нас, живеещи на село, които имат по няколко клетки със зайци в двора. Те ги гледат основно за задоволяване на потребностите от месо на домакинствата си. Но с малко повече предприемчивост тези стопани могат да станат крупни зайцевъди. И да натрупат доста дебели пачки. Защото е налице най-важната предпоставка за развитието на сериозен фермерски бизнес и печалбата от него - огромното търсене на заешкото месо. Както на вътрешния, така и на европейския пазар.

В момента страните на ЕС са пощръклели по крехката и диетична мръвка, след като преди време бяха регистрирани случаи на "луда крава". Тогава консумацията на говеждо месо рязко намаля за сметка на другите видове меса, включително и на заешкото.

Създадената преди около три години Национална асоциация на зайцевъдите вече има регионални сдружения в цялата страна и е готова да помогне на всеки предприемач. Организацията работи много усърдно с германски сдружения и институти за развитието на зайцевъдството у нас. Очаква се и Германия да е един от основните изкупвачи на родното заешко месо по линията на това сътрудничество.

Факт е, че в момента у нас този вид месо държи едни от най-високите изкупни цени. 2,50-2,80 лв. за килограм дава специализираната кланица за зайци в село Гулянци, Плевенско. В момента тя работи за вътрешния пазар. Има готовност да работи и за износ, но поради липсата на достатъчно суровина не функционира с пълен капацитет. Но направените пазарни анализи показват, че в следващите няколко години търсенето на заешкото месо ще нараства. Причината е, че месото е нискокалорично и с отлични вкусови качества.

Производството на заешко месо е атрактивно не само защото много се търси на международния пазар заради болестите по другите животни, които са опасни за човека. Но и поради биологичните особености на домашния заек. Той е много плодовит. Женската ражда по осем пъти в годината средно по седем малки. Достатъчно е стопаните да не колят животните за домашно ползване, а да заложат на разплода им. Освен това зайците растат изключително бързо. За три месеца от раждането си те достигат три килограма, което е идеалната тежест за издаването им. Тогава месото е най-подходящо за консумация.

За развиването на бизнес трябва да се заложи на най-продуктивните породи - бял новозеландски и калифорнийски заек, както и кръстоските между тях. Те най-добре отговарят и на кулинарните вкусове на западноевропейците.

Друго предимство на отглеждането на зайци са по-малките капиталовложения за изграждане на допълнителни помещения при разширяването на стопанството. Не са нужни много пари и за снабдяване с необходимото оборудване за клетките, но спазвайте стриктно хигиенните изисквания за отглеждането на животните. Дори фуражът им излиза евтин, тъй като те го усвояват много по-добре от всички други животни, наддават с по-малки количества смески.

Основно вложенията са в закупуването на разплодни мъжки и женски зайци, защото кръстоските с екземплярите от вашето стопанство не могат да продължават безкрайно дълго. В един момент всички животни във фермата стават роднини и започва израждането и измирането на новородените.

Важно е и спазването на ваксинациите на животните. Те са доста податливи на болести. Лепне ли един заразата, ако не вземете навреме мерки, епидемията ви е сигурна. Бързо може да ви измре цялото стопанство, затова не се скъпете за лекарствата./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.