1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводители се събраха на семинар в Горни Дъбник

Зеленчукопроизводители се събраха на семинар в Горни Дъбник

Представителите на университетите обясниха, че връзката между производителите и науката е много важна, защото само чрез тази връзка може да се разчита на качествена продукция

 

Експерти от Министерството на земеделието и горите, преподаватели от Тракийския университет в Стара Загора и Лесотехническия университет в София, експерти от "Растителна защита", от Областната служба за съвети в земеделието и Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен, както и зеленчукопроизводители от района на Горни Дъбник се събраха в петък, за да обсъдят важни за отрасъла въпроси. За никого не е тайна, че тази година дъждовете и градушките съсипаха реколтата. И зърнопроизводителите имат проблеми, но зеленчукарите пострадаха наистина сериозно. Горни Дъбник е своеобразната столица на производството на плодове и зеленчуци в Северна България и стопаните са притеснени от това, че немалка част от предвидената реколта просто няма да я има. Пиперите изгниха от водата, доматите започват да заболяват. По-малките количества на пазара и вероятно по-високите цени на зеленчука през август и септември са само едната страна на въпроса. По-важното за стопаните е това, че много от тях имат да връщат пари, а трябва да се мисли и за следващата стопанска година.

Ценни съвети получиха зеленчукопроизводителите от специалистите, които не само изнасяха лекции, а и отговаряха на конкретните въпроси на всеки стопанин. Представителите на университетите обясниха, че връзката между производителите и науката е много важна, защото само чрез тази връзка може да се разчита на качествена продукция. Преди да се познава обаче технологията, трябва да се познава биологията, категорично заяви проф. Нидал Шабан от Лесотехническия университет. Той посъветва стопаните от района на Горни Дъбник да заложат на високите лехи и посочи, че в Пловдивско именно този начин на отглеждане на някои от основните зеленчуци е спасил тазгодишната реколта.

Да се срещат производители и научни работници по-често - това си пожелаха участниците в срещата, която беше проведена в рамките на традиционния вече за юли Ден на зеленчукопроизводството.

По време на семинара подробно беше разяснена и Наредба №9 за изискванията за качество и контрол на съответствие на пресни плодове и зеленчуци./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.