1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчукопроизводителите подават документи за обезщетение заради кризата с Ешерихия коли

Зеленчукопроизводителите подават документи за обезщетение заради кризата с Ешерихия коли

Срокът за доказване на реалните добиви на стопанствата е до 6 октомври включително

Кандидатите за обезщетение по подмярката „Изтегляне от пазара” за периода 25 май – 19 юни могат да подадат счетоводни документи за доказване на реалните добиви на стопанствата си в срок до 6 октомври.

При доказването им кандидатите ще получат обезщетение в зависимост от реалните си добиви, а не както досега – според площите, от които е добита продукцията, средните добиви за съответните зеленчуци и количествата продукти, реализирани на пазара. Промяната в условията се наложи заради оранжерийните производители, чиито добиви от декар значително надвишават средните.

В тези случаи се предвижда изключение в Наредбата за прилагане на извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците, което позволява размерът на обезщетението да се базира на реалните добиви. Ако те надвишават с повече от 30% средните добиви за 25 май – 19 юни, размерът им ще се коригира и няма да надхвърля 130% от средните добиви за посочения период. Решението, което засяга размера на обезщетението, е взето след писмо от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Счетоводните документи трябва да бъдат подадени в централното управление на ДФ „Земеделие” до 6 октомври включително. Проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците се намира на следната електронна връзка: http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/norm_aktove/proj_norm_akt.aspx.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.