1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зеленчуците пълни с пестициди

Зеленчуците пълни с пестициди

Най-много вредни вещества има в картофите

 

34% от картофите и 15% от доматите у нас съдържат пестициди. Това съобщи изпълнителният директор на Националната служба по растителна защита (НСРЗ) Петър Николов вчера. Пестицидите са изключително опасни за човешкото здраве, защото предизвикват ракови заболявания, каза той. Съдържанието на пестициди е причината в последните 12 години да не изнасяме картофи за Европа.

Рисковите култури като домати, краставици и зелена салата се отглеждат най-много в оранжериите. Според Николов напоследък има бум на строежа на оранжерии. Той посъветва хората задължително да белят краставиците, тъй като вредните вещества се натрупват в кората им.

Досега в България не се обръщаше внимание на остатъчните пестициди, а при разкриване на такива нищо не можеше да се направи и продуктите продължаваха да се консумират, каза още Николов. Новият Закон за растителна защита обаче предвижда всички продукти, за които се установи, че съдържат пестициди, да бъдат конфискувани, унищожавани и връщани обратно в страната производител.

Досега нямахме право да прибягваме до такива мерки, което ни заставяше да допускаме до пазара всякакви плодове и зеленчуци, добави шефът на НСРЗ.

Службата извършва мониторинг върху няколко вида култури за съдържание на пестициди. Културите са разпределени в три списъка - зелен, жълт и червен, като най-малко вредни вещества има в продуктите от зеления.

През изминалата година са направени 280 проби за наличие на пестициди в продуктите. През 2006 г. ще бъдат направени 300. Тези проби са задължителни и са безплатни, защото се правят по инициатива на Националната служба по растителна защита. Ако някой производител иска да му се направи проба по желание, това ще му струва между 150 и 1000 лева./novinar.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.