1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски институции и стопани се готвят за Трифон Зарезан

Земеделски институции и стопани се готвят за Трифон Зарезан

 

В Плевенския регион традицията повелява Трифон Зарезан да се чества на 14 февруари. Въпреки че през последните две-три години в много райони на страната лозята се зарязват ритуално на 1 февруари, когато е и официалният православен празник на мъченика Трифон, в Плевенско все още лозари и винари празнуват на 14 февруари. Така ще бъде и тази година, когато в Института по лозарство и винарство очакват много гости, които заедно с екипа на института да участват в ритуала по зарязването на лозята.

В навечерието на празника, също по традиция, ще бъдат определени най-добрите домашни вина, произведени в Плевен и региона. Инициативата е на "Партнерс експо" ООД, Община Плевен и Браншовата бизнес камара със съдействието на Института по лозарство и винарство и на Техникума по лозарство и винарство в Плевен. Дегустацията тази година ще се проведе по време на специализираното изложение-договаряне "Растениевъдство - Плевен 2004" на 13 февруари ХГ "Илия Бешков". Началото е в 10 часа. Отличените вина и производители ще получат грамоти.

Тържество за Трифон Зарезан организира и Албена Симеонова, арендатор, който преди три години със средства от ДФ "Земеделие" създаде нов лозов масив в землището на Любеново. "Тази година лозето даде първата си реколта и това е поводът да организираме един наистина голям земеделски празник", сподели г-жа Симеонова и уточни, че в празника ще се включат лозарите от Лозица и Въбел - най-големия лозарски район в Плевенско.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.