"Намаляването цената на хляба според мен е конкурентна борба за пазари. Винаги съм казвал, че няма логика във внезапен скок нагоре, както и рязко падане на цената надолу. Нормално е цената на хляба много плавно да върви нагоре. Факт е, че в България, в сравнение с цяла Европа, цената на хляба е една от най-ниските. Тя се формира от фючърсната цена на зърното, цената на услугата на брашната, технологичните процеси, маркетинга на самия хляб. В България конкуренцията е много силна и това спира бързото нарастване на цената на хляба", коментира в Добрич Нихат Кабил.
Припомняме, че преди десетина дни браншовиците смъкнаха драстично цената на насъщния от 60 на 45 стотинки за 750 грама хляб. Производителите взаимно се обвиниха в дъмпинг и сив бизнес, но вече втора седмица цената от 45 стотинки остава същата./monitor.bg