1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделският министър открива гроздобера в Плевен

Земеделският министър открива гроздобера в Плевен

 

На 29 септември по покана на областния управител Николай Маринов, на кмета Найден Зеленогорски и на Пламен Петков, президент на фирма "Синхрон инвест", в Плевен пристига министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, съобщиха от областната администрация. Аграрният министър ще участва в церемонията по започването на гроздобера в Плевенско, като ще присъства на водосвета и ритуала за началото на кампанията по прибирането на гроздето от новозасадените 2 000 декара с лозови масиви в Кайлъка. Водосветът ще бъде отслужен от плевенския митрополит Игнатий. Ще припомним, че това е най-голямата реализирана инвестиция в лозарството в Северна България за последните пет години - до момента тя надхвърля 10 милиона лева. 35% от нея са осигурени с целева субсидия по линия на програма САПАРД и Държавен фонд "Земеделие".

От областната администрация припомниха, че две трети от фирма "Уърлд уайнс" е собственост на "Синхрон инвест" - един от най-големите производители на алкохол в България. "Уърлд уайнс" започна да инвестира в създаването на нови лозови насаждения от началото на 2000 година. Вече има засадени 500 декара в Южна България и в землището на Септември, както и 2 000 декара в Плевенско - в Кайлъка и в Славяново. В момента "Синхрон инвест" започва изграждането на модерна винарска изба за производството на качествени вина в местността Кайлъка. Капацитетът на избата ще е 3 000 тона годишно. 

Лозовите масиви са засадени с френски посадъчен материал на фирмите "Мерсие" и "Реймонд" със сортов състав "Каберне совиньон", "Мерло", "Совиньон блан", "Траминер", "Мускат отонел" и "Пино ноар", както и с традиционно български сортове като "Мавруд", "Гъмза" и "Мискет"./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.