1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделците прогнозират малко и лошо зърно заради дъждовете

Земеделците прогнозират малко и лошо зърно заради дъждовете

Честите валежи пречат на машините да работят и в лозята, за да ги освободят от плевелите и напръскат

 

Поройните дъждове могат да провалят съвсем реколтата от есенниците, сигнализират земеделски производители от областта. Досега са ожънати едва 3 % от засетите с пшеница площи. Комбайните не могат да влязат в блоковете, зърното почернява и покълва на класовете и от него качествен хляб няма да стане. Със сигурност се знае, че от 16 хил. дка ечемик и пшеница в областта няма да се прибере никаква продукция, стана ясно на вчерашното заседание на областния експертен съвет по земеделие от информацията на Пенка Стателова от областната дирекция "Земеделие и гори". Не се знае дали ще се жъне и в наводнените площи, които вече са над 25 хил. дка. Жътвата ще е трудна във всички блокове, затова сега се говори въобще за прибиране на реколтата, а не за добиви, за които вече е ясно, че ще са ниски - в някои площи се очакват и 50 кг от декар.

Поройните дъждове създадоха още един проблем, който може да наруши сериозно финансите на земеделските производители. Зърното е влажно и има нужда сушилните да работят. Но стопаните се колебаят да ги пуснат, защото това ще увеличи още и без друго високата себестойност на продукцията. Така че логично беше предложението комисията по бедствия и аварии да отпусне средства и за гориво, което да се използва за сушилните.

Не е за пренебрегване и очертаващият се проблем със семената. С ечемика положението е по-добро, защото част от семепроизводните посеви са били ожънати преди проливните дъждове и добивите са 380-400 кг от декар, в Свищовско и 480 кг. Но 2 хил. дка от пшеницата за семепроизводство са наводнени и жътвата в тях е под въпрос. Някъде фузариумът е засегнал 30 % от семепроизводните участъци, има и изцяло унищожени посеви. Проверката показва, че кълняемостта ще е ниска. Заради дъждовете се очаква да има проблеми и със семепроизводните посеви с царевица и слънчоглед.

Честите валежи пречат на машините да работят и в лозята, за да ги освободят от плевелите и напръскат. Това ще повлияе върху добивите, които се очаква да са под средните през миналата година. Унищожена е и реколтата на билкопроизводителите. Затова председателят на тяхната асоциацията Георги Червенаков предложи държавата да отпусне средства, за да помогне и на тях./в. "Янтра днес"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.