1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделците в Африка прекъсват използването на токсични пестициди

Земеделците в Африка прекъсват използването на токсични пестициди

Образователният проект е осъществен и финансиран от ФАО

Производителите на памук в Мали са редуцирали използването на токсични пестициди благодарение на съвместен образователен проект, осъществен и финансиран от Международната организация по прехрана и земеделие (ФАО)  към ООН и Европейският съюз, информира euroaktiv.com.

От ООН са построили полеви училища, в които производителите могат да получат информация за алтернативни начини за борба с вредителите, като един от тях са биопестицидите. По последни статистически данни употребата на  пестициди в страната е намаляла  с цели 92%.

За производителите в Мали отглеждането на памук е един от най-сигурните източници на доходи. Около 4 милиона фермери в страната отглеждат тази култура, като производството й съставлява между  8 и 9% от брутния вътрешен продукт и 75% от печалбите на износни култури за страната.

От ООН вече са интегрирали програми за борба с вредителите в Бенин, Буркина Фасо, Гвинея, Мавритания, Нигерия и Сенегал, както и в Мали, а от ЕС планират да дадат  2.5 милиона евро допълнително за втория етап от проекта в Мали отново в сътрудничество с ООН и Световния търговски център.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.