1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата вече завършва в Монтанско

Жътвата вече завършва в Монтанско

 

Пет общини в Монтанско вече привършиха прибирането на хлебното зърно. Според бюлетина на областната дирекция "Земеделие и гори" до вчера, 26 юли, са ожънати 98 процента от пшеницата и всичкия ечемик. Сред първите са община Вълчедръм, Якимово, Берковица, Вършец и Монтана. Сред тях най-много зърно е произведено в Монтанско - 20 090 тона при добив от 306 кг от декар. Общо досега са произведени в областта 92 972 тона пшеница при среден добив за областта 332 кг от декар.

С най-висок добив са производителите от община Брусарци, постигнали 388 кг от декар, следвани от община Вълчедръм и община Медковец. Най-слаби са добивите в община Якимово - 263 го от декар. Работили са 105 зърнокомбайна - около половината от наличните, които се водят на отчет в общините и техническата инспекция към МЗГ.

Определени производители вече са започнали прибирането на част от сламата, която по груби изчисления е около 40 000 тона - 60 на сто от добива на зърно. Освен животновъдството, чието поголовие драстично е намаляло, други клиенти за суровината няма, твърдят производителите. От друга страна няма условия сламата да бъде прибирана и оползотворена за други цели и остава единствено да бъде изгорена на полето, с което се създават екологични и пожароопасни ситуации и проблеми, което не е в ничий интерес. Друг изход обаче засега няма./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.