1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата започна с добри показатели

Жътвата започна с добри показатели

Средният добив е 330 кг от дка, за качеството ще се говори след точни изследвания

 

Жътвената кампания в областта върви с добри темпове. От ечемика са прибрани вече над 80 на сто от площите, а ожънатата пшеница е над 12 процента от засетите 342 940 дка. Ако може да се коментира, че има относително закъснение в сроковете на прибирането на хляба, това трябва да се отдаде на валежите, които не позволиха на пшеницата да узрее. Засега според специалистите няма тревога за влошаването качеството на зърното в областта. Средният добив също е доста добър - 330 кг от декар. С най-високи постижения могат да се похвалят зърнопроизводителите от община Брусарци с 395 кг от декар, следвани от община Вълчедръм с 336 кг от декар и община Бойчиновци с 332 кг от декар.

При добива от ечемика отново производителите от Брусарско са първенци с 346 кг от декар, следвани от община Медковец с 302 кг от декар, като средният добив за областта досега е 292 кг от декар - колкото бяха прогнозите на експертите от Областния съвет по зърното.

В жътвата на пшеницата са работили 129 комбайна, а на ечемика 81, което на практика означава, че почти всички технически изправни прибиращи машини, за които е имало фронт за работа, са били в експлоатация. Най-много площи са ожънати в община Вълчедръм - 9620 дка, което е станало с 13 комбайна и е постигнат добив от 336 кг от декар. В общината има за прибиране и най-много площи с есенници - 73 040 дка. Това е на път да възроди името на Вълчедръм и Златията като житницата на областта.

Все още не може да се твърди със сигурност какво е качеството на зърното, но това ще стане около месец след жътвата, когато влагата на житото ще влезе в нормалните граници, а от практиката е известно, че съдържанието на глутен ще се вдигне при нормализиране на влагата.

Засега никой - нито производители, нито зърнени търговци, се наемат да определят приблизителна цена за зърното, но има отделни предположения, че на фона на неблагополучията в зърнопроизводителните региони на страната, цената на тукашното зърно би могла да тръгне от 180 лева за тон без ДСС, което би било почти задоволително за производителите. Трябва да подчертаем, че регионът на Монтана е един от тези, където нападението от фузариоза е най-слабо, в сравнение с други области на страната.

Според експерти, след ожънването на около половината от площите с хлебна пшеница ще дойдат и търговците и тогава вече ще може да се коментира около цената на зърното./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.