1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Значителна промяна в цените на брашно тип "500" не се наблюдават

Значителна промяна в цените на брашно тип "500" не се наблюдават

Цените са в диапазона от 0,71 лв./кг до 1,13 лв./кг, като най-ниските стойности са отчетени във Враца

През периода 3 – 10 юли 2013 г. средните цени на брашно тип „500” са без значителна промяна в сравнение с предходната седмица.
По области, брашното се търгува на едро в ценовия диапазон от 0,71 лв./кг до 1,13 лв./кг, като най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите - в София. В десет от областите се регистрират разнопосочни колебания, в границите от -7% (Бургас) до +8% (Силистра). В резултат, средната цена на едро за страяяяяяяяяяяната през последната седмица остава непроменена - 0,93 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,09 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В тези обекти брашното се предлага в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В осем области се наблюдава седмично понижение на цените на продукта, от -1% в Хасково до -5,1% в Ямбол. Леко повишение на стойностите е налице единствено в Русе – с 1,9%.
Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,15 лв./кг, като и през последната седмица стойностите се задържат в границите от 1,03 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Бургас и Силистра). Седмично изменение на цените в ДТО се регистрира в четири от областите, като при всичките е налице поевтиняване на брашното, с между 2,5% (Русе) – 6,1% (Стара Загора). През наблюдавания седмичен период цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като отново тази разлика е най-голяма в Пловдив – 0,18 лв./кг. В областите Варна, Търговище и Добрич цените в малките магазини са с до 0,05 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Маржът между цените на едро и тези на дребно на брашното е средно 0,16 лв./кг за ГТВ и 0,22 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава във Враца, съответно 0,38 лв./кг и 0,42 лв./кг. В областите София, Благоевград и Шумен цените на брашното в големите супермаркети са с между 0,01 и 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини във Варна, където се отчита средно с 0,01 лв./кг по-ниска цена от тази на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.