1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Високодобивни хибриди и надеждно партньорство: Как се жънат успехи със слънчогледите на Corteva Agriscience™!

Високодобивни хибриди и надеждно партньорство: Как се жънат успехи със слънчогледите на Corteva Agriscience™!

За първа година Кристиян Петков от село Градини залага на новия P64LE185

Да избереш сигурен партньор в лицето на фирма за семена, повече от 20 години да работите заедно и да постигате резултати. Това е доказателство за взаимно доверие и доказателство, за което са отношенията между земеделския стопанин Кристиян Петков от Добруджа и екипа на фирма Corteva.]

Гостуваме на грижовния стопанин, който ни води по полетата със слънчоглед. С тази култура е засял 6200 дка, които са на 100 % с хибридите на Corteva - ранният P64LE137, P64LE185 - средноранен и по-късният P64LE162.

„Тази година сея P64LE185 за първи път, заложил съм 2000 дка и до момента съм с много добри впечатления. Слънчогледът е засят е на 28, 29 и 30 март. През цялото време на вегетация се представяше много добре. В момента е в цъфтеж вече 9-ти ден. Добро, здраво стъбло, хубави и широки листа, надяваме се да пожънем и добри резултати“, споделя Кристиян Петков. Стопанството му от 20 000 дка „Единство 2006“ е с база в село Градини, Добричка област.

[*gitem=12930*

Фермерът споделя още, че с фирма Corteva си партнират повече от 20 години. „Това е фирма, която стои стабилно зад фермерите. Имали сме години с някакви проблеми, тъй като който не работи, той не греши. Винаги се реагира навреме и се търси решение“, категоричен е Кристиян Петков.

Освен с добивност, тези хибриди се отличават с редица устойчивости на болести, както и на паразита синя китка.

corteva-sunflower

„Хибридът P64LE185 е от нова генерация. Като хабитус е много различен, няма пречупване на стъблата, със силна коренова система, за да издържи тежестта на питата, с много големи компенсационни възможности и затова тази година препоръчахме минимално занижение на посевната норма. Хибридът образува много бързо широки листа още при 4-6 двойка. Така закрива площта под него и потиска плевелите. Освен това при него може да се внесе хербицидът Експрес“, разясни Георги Герджиков, мениджър в Corteva Agriscience България. Хибридът се отличава с висок и стабилен добив и високо маслено съдържание, освен това притежава толерантност на суша и стрес – условия, които през последните години съпътстват отглеждането на полски култури в Добруджа.

corteva-sunflower

Георги Герджиков, мениджър в Corteva Agriscience България

„Спешно трябва да вали, защото температурите са много високи и през последните 20 дни са от порядъка на 30-36 градуса. Трябват поне 15-30 литра дъжд за пролетниците“, посочи земеделският стопанин Кристиян Петков.

Текст: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.