1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Принципал® Голд - новото решение на Corteva Agriscience в царевица

Принципал® Голд - новото решение на Corteva Agriscience в царевица

Хербицидът е в промо пакет с Виволт

Новият продукт в царевица на Corteva Agriscience™ е Принципал® Голд. Той надгражда добре познатия през годините Принципал™Плюс 66,5 ВГ, защото в него е вграден антидот, което го прави изключително селективен към царевицата. Тройно компонентен, с три активни вещества, насочени към многогодишни широколистни и житни плевели. Може да се прилага както ранно вегетационно, така и късно вегетационно, дори има коригиращ ефект. „Нашата препоръка е да се ползва като основен хербицид в така наречената вегетационна технология, в която Corteva Agriscience™ е много силна“, подчерта Веселин Петков, търговски директор.

Принципал® Голд се предлага в промо пакет с прилепителя Виволт™90, който подсилва действието на хербицида, като намалява повърхностното напрежение на разтвора и той се усвоява по-лесно. Принципал® Голд е под формата на диспергируеми гранули, които са направени по технологията SX и осигурява много бързо разтваряне на продукта и стабилност на работния разтвор, както и по-силен биологичен ефект върху плевелите.

Приложението на вегетационната технология наближава 85%. Употребата на почвен хербицид, който не сработва при сухи условия, допълнително натоварва себестойността на културите, предупреди Петков.

Corteva Agriscience™ предлага няколко вегетационни хербицида, включени в портфолиото й за Пролет 2024. Продуктите в противошироколистния спектър плевелна растителност са: Дерби® Супер Едно/Ланселот™ - икономически обосновано решение за справяне с широколистни плевели, както Мустанг® и Старане™Голд.

Друг продукт е Ариго™ВГ, комплексен тройнокомпонентен хербицид, само за вегетационна борба с плевелите - житни и широколистни, с широк интервал от 2-8-и лист, както и Виктус®ОД на база никосулфурон. Виктус®ОД се предлага в пакет с Мустанг®, като двата продукта взаимно се допълват в зависимост от развитие на плевелите. Обикновено първи излизат широколистните, а след това житните плевели.

Corteva Agriscience™ от миналата година внедри на пазара два биологични продукта. Единият е азотният стабилизатор N-Лок® Супер по технология Optinyte™. Модерна формулация, която гарантира ефективно усвояване на азота при полските култури, подобрява здравния статус на културите, намалява загубите от азот и осигурява по-високи добиви и приходи. Продължителната му активност е до 12 седмици след приложение в зависимост от температурата на почвата и влагата. Прилага се заедно с хербицида от 2-6-и лист на културата, като препоръката е след това да има напояване или дъжд 10-12 л на кв./м,за да се придвижи продуктът към кореновата зона. Капиталовложението си заслужава, защото възвращаемостта е 10-15%, сравнено с площи, където не е третирано с него.

Другото решение е биостимулаторът Утриша®N. Представлява бактерия в инактивирана форма в продукта, но след като се разтвори във вода се активира. Прилага се вегетационно в царевица от 2-6-и лист. Много бързо колонизира и започва да работи, като усвоява азот от атмосферата и го предоставя на културата. Опитите показват, че активното вещество, което се усвоява от царевицата е до 7 кг/дка. Благодарение на биостимулатора до 20% може да се намали торовата норма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.