1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 4 530 дка селскостопанска продукция край Беляковец е унищожена

4 530 дка селскостопанска продукция край Беляковец е унищожена

 

4 530 дка селскостопанска продукция в землището на село Беляковец е била тотално унищожена от продължителната градушка и проливния дъжд в неделя вечер. Напълно загубени т.г. ще бъдат добивите от 1900 дка с пшеница. От природната стихия са се спасили едва стотина декара. 1900 дка е и премазаният слънчоглед. Изгубени са още 230 дка овес и 500 дка царевица. Добре поне, че успяхме да приберем ечемика, не крие притеснението си кметицата на търновското село Албена Беренска.

Камарите с ледени топчета стояха и на сутринта в района на гробището, жалват се хората и проклинат съдбата си, защото дори и времето е против тях. Преди седмица започнахме да берем от двора, а сега всичко е леш, със сълзи на очи обяснява баба Кина Гемеджиева. В нейния двор тук-таме е останал по някой корен домати. Всичко останало е станало в жертва на бурята. От ранни зори тя събираше зарзавата, поразен от стихията. С тази малка пенсийка цяло лято само от градината се прехранвам, нарежда тя.

Изровени участъци има по 4-5 стръмни улици в Беляковец. Две от тях не са били асфалтирани. От "Гражданска защита" ще търсят пари от националната комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи за възстановяване на щетите.

В съседни на В. Търново села като Самоводене пък в неделя почти не е валяло. Няма никакви щети върху посевите и трайните насаждения. В Леденик обаче вследствие на градушката има доста поражения. За известно време в селото е било прекъснато ел. захранването. Проводниците на няколко електрически стълба са повредени. Бурята в Арбанаси също бе придружена с градушка. За около 2 часа до 22.30 часа е било прекъснато електрозахранването на цялото село. Пострадали са зеленчукови и трайни насаждения. /Янтра Днес

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.