1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 5 нови ракетни площадки за борба с градушките ще бъдат изградени през следващата година

5 нови ракетни площадки за борба с градушките ще бъдат изградени през следващата година

 

5 нови ракетни площадки за борба с градушките в България ще бъдат изградени на изток от Плевен през следващата година. Това съобщи днес на пресконференция в Министерството на земеделието и горите изпълнителният директор на агенцията за борба с градушките Венцислав Ценов.

Той допълни, че в агенцията тече подготовка за разкриване на още пет ракетни площадки за превенция от градушки в Стара Загора. Агенцията планира да изгради през 2005 г. общо между 10 и 15 бази за обстрелване и изследване на градоносни облаци - 5 от които да бъдат разположени в района на Сливен, тъй като там се отглеждат интензивно земеделски култури.

Окончателно приключи активният сезон 2004’ за борба с градушките, съобщи още г-н Ценов. Той посочи, че тази година агенцията за борба с градушките е наблюдавала и въздействала върху 16 993 971 дка селскостопански площи, като изграждането на 4-ри нови площадки т.г. е допринесло до превенцията на допълнителни 310 605 дка площи. 5 800 000 лв. е тазгодишният бюджет на агенцията, 1 200 000 лв. от които са оползотворени за закупуването на специална техника за сезона. 31 245 000 дка са защитените селскостопански площи, тъй като част от наблюдаваните земи са третирани по няколко пъти срещу градушки, уточни Ценов. Допуснатите от градушки щети за тази година са в размер на 1 878 743 лв., уточни още той.

Девет командни пункта, около които има изградени 200 ракетни площадки са действали през тази година на територията на страната с цел превенция и борба с градушките, стана ясно днес по време на пресконференцията в МЗГ.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.