1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Болест нападна картофите в Якоруда

Болест нападна картофите в Якоруда

100 декара засяти с картофи в Якорудско са заразени с вредители.

 

100 декара засяти с картофи в Якорудско са заразени с вредители. От общо 1000 декара проверени досега 10% са дали положителни проби за наличието на цистообразуваща нематода. Основният проблем тук е, че от заразените масиви добивът е много по-нисък. В най-лошите случаи стопаните прибират реколта с 30 до 50% по-малко от нормалното. Нематодата се пренася много лесно и пътищата за това са десетки. Най-често причина за заразяване на площите е посевният материал, който не е закупен от лицензиран производител, който е следил целогодишно за появата й. Друг естествен преносител са обработващата техника, селскостопанските животни и поливната вода.
“Проблемът с този вредител е, че няма ефективна борба срещу него. Има препарати, с които могат да се третират заразените площи, но за нашия стандарт са прекалено скъпи и не е рентабилно да се похарчат примерно 500 лева за декар, като печалбата от продукцията се очаква да бъде 300 лева” коментираха експертите от Регионална служба “Растителна защита” - Благоевград.
Единственият ефективен начин вредителят да бъде унищожен е, като минимум пет години на заразените терени не се отглеждат картофи. За да бъде ефектът пълен и почвата да бъде изчистена от нематодите през този период, специалистите препоръчват на тези места да бъдат отглеждани житни култури. Причина за това е, че нематодата не може да се храни с корените на тези растения.
“Нематодата е единственият вредител, срещу който няма ефективни мерки и е нужно да се търсят други начини за борба с него. В момента се разработва програма за внасяне на сортове картофи, които ще бъдат устойчиви на този вид вредител” каза шефът на РСРЗ инж. Ариф Мустакли. Благоевградска област е включена в националната стратегия за изследване разпространението, видовия състав и борбата с картофената цистообразуваща нематода. Това се дължи на факта, че Пиринско е между четирите региона в България, основни производители на картофи. “Тъй като в нашия регион най-голямо е производството в Якоруда, основните ни усилия са насочени именно към този регион” допълни Мустакли. В следващите няколко месеца ще бъдат проверявани само площи на регистрираните земеделски производители, които ще кандидатстват в държавен фонд “Земеделие” за евросубсидии./sandanski1.com/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.