1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Част от закона за генните храни е приет

Част от закона за генните храни е приет

Издаването на разрешения ще става след сложна процедура

 

Ден след като екологични организации поискаха мораториум върху отглеждането на генни култури с протестно шествие пред парламента, в сряда депутатите започнаха да гледат на второ четене първата част от закона за генетично модифицираните организми в пленарна зала. Успоредно с това в комисията по околна среда пък беше продължено четенето на втората част, чието обсъждане се забави поради нарастващата съпротива срещу някои от тестовете.

Не случайно преди началото на заседанието от екодвижението "Агролинк" поднесоха на депутатите пресни ягоди от Берковица, отглеждани без грам изкуствени торове, които се изнасят за Италия. "Подтекстът на внушението е, че България ще спечели с производството си на биологично чиста продукция вместо с генетично изменени култури", поясни Светла Николова от "Агролинк".

С новия закон се разрешава освобождаването на генните организми в околната среда, както и търговията със семена и продукти, съдържащи ГМО, но при спазване на принципа на предпазливостта, решиха депутатите в пленарна зала.

Това означава, че издаването на разрешения ще става след сложна процедура и контрол, който да предотврати всякакви потенциални неблагоприятни въздействия върху здравето на хората или върху околната среда.

Всяка фирма или научна организация, която иска да прави опити с подобни организми или да ги отглежда, внася заявление в Министерството на околната среда и водите, което съдържа техническо досие с пълно описание на своя проект.

Това заявление се гледа от комисия, в която участват 15 хабилитирани учени, представители на министерства, браншови и работодателски организации, неправителствени екологични сдружения и др. Преди комисията да изготви становището си по искането на заявителя, се дава 45-дневен срок за неговото обществено обсъждане, решиха депутатите от комисията при гледането на втората част от закона.

Предметът на това обсъждане и подробности по заявлението се пускат на интернет страницата на МОСВ, а също и в пресата. Месец след като дебатите приключат, комисията трябва да излезе със съответното становище.

Въз основа на това становище министърът на околната среда след съгласуване със земеделския министър издава или отказва издаването на разрешение за отглеждането на променените култури. Това трябва да стане до 90 дни, след като заявителят е внесъл искането си за отглеждането им. В самото разрешение трябва да се определят сроковете и условията, при които ГМО ще се пуснат в природата.

След като започне отглеждането на растенията, на определен интервал от време заявителят трябва да представя в МОСВ оценка на риска върху околната среда.

Това предложи на заседание в сряда на комисията по околна среда депутатът от НДСВ Светлин Белчилов. До 30 дни след издаването на разрешението пък комисията да изпраща в Европейската комисия издаденото разрешение, предлага още депутатът. От МОСВ обясниха, че подобни текстове се предвиждат във втората част на закона. Предложенията ще се гледат на следващото заседание на комисията. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.