1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Днес правителството трябва да вземе решение кои зони да влязат в "Натура 2000"

Днес правителството трябва да вземе решение кои зони да влязат в "Натура 2000"

 

В четвъртък правителството трябва да вземе решение кои зони от територията на страната трябва да попаднат в мрежата. Изборът е според строго определени критерии, свързани с опазването на уникалните природни дадености на страната и необходимостта човешката дейност в тези райони да е в хармония с тях.

Липсата на навременна разгласа и диалог за критериите и за възможностите за бизнес в тези райони, провокира
бурни и несвързани със смисъла на програмата спорове
Така се оформиха враждуващи лагери - на инвеститорите и на природозащитниците, а отделно собствениците на земи в потенциалните територии се разделиха в подкрепа на едните и другите.

В сряда например глас против "Натура" издигнаха собственици на агенции на недвижими имоти, а в подкрепа на екомрежата - Съюзът на ловците и риболовците.

Неяснотите около териториите, които попадат в "Натура 2000", са на път да спрат развитието на зоните, които най-активно привличат инвестиции през последните години - Черноморието, Банско, язовирите. Това заявиха на съвместна пресконференция управителят на агенцията за имоти "Явлена" Страхил Иванов, изпълнителният директор на "Адрес" Катя Ценова и шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

"Натура 2000" блокира пазара на земя поради липсата на информация. Очакваме много провалени сделки и спад на чуждите инвестиции в имоти", каза Ценова. По думите й в момента инвеститорите са спрели над 30 проекта около Варна. Поради информационната мъгла в тези райони в момента се продават само апартаменти, допълни Иванов. Двамата не се ангажираха да посочат какви са загубите за инвеститора от подобни блокирани сделки и пропуснати ползи, защото трудно могат да се изчислят коректно. Според Ценова обаче може да се говори за милиони евро. Средно един инвеститор купува около 50 дка за 5 млн. евро и дава още 500 хил. евро за промяна на статута на земята от земеделска в регулиран имот, посочи Иванов.

Бизнесът е притеснен, че

не се знае кои територии влизат в екомрежата и какво става с тях след това

- дали ще имат право да строят, колко и какво. Неясни остават и предвижданите специфични оценки по оказване на въздействие върху околната среда. От агенциите настояват да видят карта със защитените зони, както и кои са тези т.нар. "бели петна", в които ще бъде разрешено строителство.

Ние не сме против програмата, а против неясния механизъм, по който се изпълнява и прилага тя у нас, посочиха двамата. По този начин по думите им се създава потенциал за "екологична корупция". Според Красен Станчев безпрецедентно се посяга на частната собственост, а предвидените компенсации няма да покриват загубите на собствениците.

Шефът на "Явлена" призова да се отложи влизането в сила на "Натура 2000" поне с година, за да могат да се определят точно границите.

каре:

Като страна - членка на ЕС, от 1 януари България трябва да се придържа към законодателството на евросъюза, включително и към европейските директиви за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Покритието на националната мрежа "Натура 2000" за страните - членки на ЕС, към днешна дата е средно 18% от териториите им, а в тези с особено богато биологично разнообразие процентът е по-висок.

У нас природозащитните организации настояха около една трета от територията на страната да бъде обявена за защитена заради уникалното й природно богатство. Толкова е в Словения, като това е най-голямата площ в страните - членки на ЕС. Бизнесът пък очаква в мрежата да попаднат най-много 12% (колкото е в Полша, която понесе и тежки санкции от ЕС). Според реалистите "Натура 2000" ще обхване между 24 и 28% от територията на страната./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.