1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК подгони страните членки за качеството на водата

ЕК подгони страните членки за качеството на водата

 

Директивите за замърсяването на водата с нитрати от земеделието и градските отпадъчни води не се прилагат правилно, което намалява качеството на европейските реки и подземни води, предупреди ЕК в редица доклади по случай Световния ден на водата, предаде Евроактив.

Темата на тазгодишния Световен ден на водата, организиран от ООН на 22 март, беше "Справяне с недостига на вода".

Европейската комисия организира конференция, за да събере информация за напредъка на страните членки в прилагането на огромното количество европейско законодателство в областта на водните ресурси.

"Страните членки изминаха дълъг път по отношение на стандартите за подобряване на качеството на водата, от приемането на първите директиви преди 30 години", отбеляза Комисията на 22 март.

Въпреки това трябва да се постигне още много, за да може ЕС да постигне целите за "подобряване на качеството на водата", които си е поставил до 2015 с рамковата водна директива.

"Докато резултатите от докладите са разностранни, става ясно, че страните членки трябва да направят още много, за да се достигнат целите на директивата", пише в становището на ЕК.

Според един от докладите на ЕК за замърсяването с нитрати от земеделие най-голям излишък на азот има в Холандия и Белгия, където концентрацията е над 150 килограма на хектар. Подобни нива са отчетени и в Бретан (Франция) и Фехта Клоппенбург (Долна Саксония, Германия).

Най-ниските нива са отчетени в някои области на Испания, Италия и Великобритания.

ЕК заключи, че прилагането на директивата остава "недостатъчно в редица страни членки, а  тенденциите при замърсяването се различават значително в страните членки.

ЕК изчисли, че само 51% от всички пречиствателни станции в "старите" членки отговарят на стандартите, заложени в Директивата за обработка на отпадъчните води от 2000 година.

Дания, Германия и Австрия получиха най-високи оценки, като съвпадението с директивата е 100%. Въпреки това, според ЕК приложението не е толкова успешно в други държави, а 444 агломерации в Испания и Италия "не са докладвали изобщо" или са предали изискваните документи в определения краен срок.

Неадекватно обработване на отпадъчни води е регистрирано главно за агломерации по Средиземноморието, Ирландия, Великобритания, Франция и Белгия. "Значителни количества отпадъчни води биват изхвърляни без необходимата обработка", твърди ЕК.

За новите страни членки ЕК смята, че ще се изправят пред "сериозни предизвикателства", по отношение на прилагането на директивата, въпреки че на повечето е даден преходен период от 10 години, до 2015.

Като цяло изхвърлянето на отпадъчна вода и замърсяването с нитрати, заради земеделието, са определени като "основните проблеми за опазването на водните ресурси в Европа"/evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.