1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Картофи от Самоков - това вече не е добра реклама

Картофи от Самоков - това вече не е добра реклама

 

По традиция картофите, които търговците предлагат на плевенските пазари - особено през есента, са или от Самоков, или от Смолян. Така поне твърдят самите търговци. Да продаваш, още повече да купуваш картофи от Самоков, обаче, вече не е добра реклама. Защото тази година самоковските картофи са болни. Всички стопани в района на Самоков, чиято реколта от картофи пострада от заболяването рак, са вече финансово обезщетени от Националната служба по растителна защита, а продукцията от площите с установена зараза е била своевременно изкупена и унищожена чрез загробване в ями, третирани с хлорна вар и формалин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите. Обеззаразени са били и складовете, машините и инвентара, както и засегнатите земеделски площи. Специалистите са подготвили и разпространили сред местното население информационни материали за запознаване със заболяването. Разбира се, информацията не е стигнала до Плевен, защото едва ли някой от Самоковско има представа, че тук се продават основно картофи от онзи край. От аграрното министерство предоставиха информация за заболяването.

Причинител на болестта е гъбата Synchytrium endobioticum Schilb. Ракът по картофите е познат в редица европейски страни, болестта не е опасна за здравето на хората. Разпространява се чрез оборската тор, което налага стопаните да предпазват животните от хранене със заразени картофи. Болестта се пренася също чрез поливна и дъждовна вода, работен инвентар, обувки, посадъчен материал, заразени клубени. Гъбата, причинител на болестта, е изключително устойчива и може да се съхрани в почвата до 30 години, което прави борбата с нея трудна. 

Направените от експерти на Националната служба за растителна защита обследвания в цялата страна за уточняване територията на разпространение на вредителя показват, че няма засегнати други региони у нас, уточняват от земеделското министерство./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.