1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Лобита анти-"Натура" ощетяват 150 общини

Лобита анти-"Натура" ощетяват 150 общини

 

Заради лобитата на дърводобивния и строителния бизнес 153 общини ще бъдат лишени от инвестиции и финансов ресурс за опазване на биоразнообразието. Това заяви в понеделник Христо Николов от ръководството на "Зелени Балкани". Трийсет и четири организации - екологични, професионални, академични и граждански, изпратиха писмо до парламента, премиера Сергей Станишев и всички министри, с което призовават Министерският съвет да подкрепи всички предложения за защитени зони, внесени от екипа по "Натура 2000" в съвета по биоразнообразие към екоминистерството.

Ще изгубим над 90 млн. евро, които България се предвижда да получи от Кохезионния фонд за опазване на биоразнообразието в "Натура 2000", както и още 300 млн. евро допълнителни субсидии, каза още Николов. Горският сектор ще загуби поне 60 млн. евро, които може да получи за горите, включени в екомрежата. Дървеното лоби знае, че ограничения върху дърводобива почти няма да има, но се страхува, че тези пари ще се използват за по-строг контрол върху лесничействата, казаха еколозите. Според тях строителното лоби по морето в лицето на няколко кметове внушава на хората, че "Натура 2000" ограничава инвеститорския интерес и правата на собствениците. Министерствата на земеделието и на околната среда подкрепят лобирането, с което допринасят за разпространяващата се дезинформация, твърдят организациите.

Те припомниха, че Националното управление по горите (НУГ) към земеделското министерство, което е управлявано от ДПС, успя да отложи над половината територии, предложени за защитени местообитания. НУГ поиска да бъдат извадени и над 1/4 от внесените зони за защита на птиците. "Може би ако имаше министерство на черноморските общини, щяха да отпаднат зони и по крайбрежието, коментира Андрей Ковачев от сдружение "Балкани". Той допълни, че няма научна аргументация за орязване на повече от внесените в съвета по биоразнообразие предложения. Исканията на НУГ ще доведат до "драстична недостатъчност" на зоните, което ще спре притока на пари от еврофондовете и България ще понесе глоби. Това ще се случи още през първите три месеца, защото по време на проверките си Европейската комисия следеше изготвянето на мрежата и знае, че има над 500 потенциални зони, предупреди Ковачев. Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците напомни, че на Полша бяха блокирани 1.6 млрд. евро от ЕС, тъй като е включила твърде малко земи в "Натура 2000". НУГ блокира включването на Западните и Средните Родопи, Западна Стара планина и Предбалкана, Средна гора, Сакар, Лудогорието, буферните територии около националните паркове "Рила" и "Централен Балкан"./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.