1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Милиони мишки нападнаха Бургас

Милиони мишки нападнаха Бургас

Ако не бъдат предприети спешни мерки, полевката ще унищожи овощните дръвчета, твърдят агроспециалисти.

 

Бедствено положение заради нашествието на "сива подземна полевка" е обявено в Бургас, информира Бургас инфо. Полевката е точно толкова вредна колкото е и класическият гризач. Тя разнася зарази и унищожава реколтата, алармира директорът на дизенфекционната станция в Бургас д-р Любен Недков. Той уточни, че такова нашествие не е имало повече от 10 години.

Една от причините за повята на мишките е забраната за палене на стърнища в нивите. Повече от 10 години не е правена и дератизация на земеделските площи. Земеделски стопани съобщиха, че реколтата там е почти унищожена. "За помощ ни търсят единствено частните стопани, но те нямат достатъчно средства, за да купуват скъпи препарати", уточни д-р Недков. Ако не бъдат предприети спешни мерки, полевката ще унищожи овощните дръвчета, твърдят агроспециалисти. Гризачът яде кората на овошките и те изсъхват. Освен това полевката се храни и със семена, така че може да унищожи до 50% от есенните култури.

Специалистите не могат да кажат какъв е точният брой на гризача, защото сивата подземна полевка се размножава изключително бързо. Тя е полово зряла всеки месец, а женската ражда между 10 и 20 малки. "Не е пресилено ако кажем, че в момента те са милиони, защото размножаването им е в геометрична прогресия", уточни пред Бургас инфо д-р Недков. Според него ако няма голям студ или наводнение, което да убие полевката, тя ще продъли да се размножава и ще унищожи есенниците.

Още по-тревожен е и фактът, че мишката вече е тръгнала към Бургас. Положението в покрайнините на града е сериозно. Полевките са плъзнали по бензиностанциите. Бургазлии се оплакаха, че в гробищния парк също се наблюдава масово нашествие. "Мишките са превърнали много от гробовете в решето" коментираха хора. Каналната мрежа на Бургас също е засегната, а от нея мишките могат да се прехвърлят в жилищните сгради. В момента община Бургас води преговори с дезинфекционната станция за прочистването на кв. "Комлука". Заради лошите битови условия там проблемът е много голям. Другите квартали не са дератизирани от десетилетия, но средства за тях няма и не се предвиждат.

От агенция "Растителна защита" вече са обявили бедствено положение в региона.

За ситуацията е уведомен и министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме. До този момент обаче отговор няма, а единствено държавата може да отпусне средства за борба с полевката./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.