1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Не гледайте снизходително на вредителите в житата

Не гледайте снизходително на вредителите в житата

Вредната житна дървеница изяжда до 30 на сто от добива, трипсът - 12 на сто, брашнестата мана - 20 на сто

 

Това лято се очаква силно нападение от вредители по житните посеви, предупреждават от МЗГ. Най-силни нападения се прогнозират в Силистренско, Добрич, Варна, Монтана и Враца. Очакват се нападения от житна дървеница и брашнеста мана. Цикличност от 7-8 години има в развитието на дървеницата, която сега има пик, нападението ще бъде силно и са нужни спешни мерки за опазване на бъдещия добив.

Възрастното на житната дървеница нанася големи щети, а досега с него не е водена борба. То "убожда" зърното, което първоначално не се забелязва, но по-късно се проявява като т. нар. белокласие. Стойността на третирането за държавата ще бъде между 4 и 5,5 милиона лева, но икономията от мероприятието за производителите ще се равнява на 36 млн. лева от опазените добиви. За третирането ще има достатъчно авиационна техника, която ще работи на цена от 60 - 90 стотинки на декар. Пръскането с делтапланер ще струва 50 ст. на декар.

Вредната житна дървеница изяжда от 10 до 30 на сто от труда на производителите. Борбата се води при отчетен праг на икономическа вредност за възрастното: в посев за семепроизводство - при 1 брой на кв. метър, в рядък посев - 2 броя на кв. метър, в гъст посев - 4 броя на кв. метър. За ларвите: при 2 броя на кв. метър при 30 на сто от тях в трета възраст.

Трипсът изяжда 10-12 на сто от добива на пшеница. Ларвите нанасят вреди в млечна и восъчна зрелост като смучат сок от листната маса и зърното. Повредените зърна имат шуплив вид, по-ниско тегло и влошени посевни качества. Това съобщиха в лекциите си научни сътрудници от Института за защита на растенията в Костинброд на срещата на зърнопроизводителите в Монтана.

Те предупредиха производителите да внимават за трипса, защото за него няма продукти за растителна защита и борбата се води комбинирано с тази срещу житната дървеница. Вредят възрастните трипси и ларвите като смучат сок от листата, класовете и зърната. Възрастните вредят при вретенене, изкласяване и цъфтеж на пшеницата. Повредите се познават с побеляването на връхната част от класа, която остава недоразвита, или се образуват слаби и спаружени зърна.

Брашнестата мана напада цялото растение и унищожава до 20 на сто от добива. Борба се води при 30 на сто нападение по листата във фаза вретенене, при 30 на сто нападение и първи налепи по предпоследния лист в края на вретененето и при 30 на сто нападение и първи налепи върху флагелния лист при поява на половината от класа до края на цъфтежа.
Според експертите ако се изведе борбата с дървеницата и се направят разходи средно по 2,40 лева за декар, ще се спестят 10 лева на декар от добива. Ако не се вложат средно 6 лева на декар за борба с маната, ще се загубят 12 лева на декар.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.