1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Небалансираното торене крие опасности

Небалансираното торене крие опасности

Влагат се близо 10 пъти по-малко минерални торове в нивите, което в недалечно време ще доведе до много сериозни последици.

 

Преди началото на есенната сеитба Областната служба за съвети в земеделието-Монтана, организира семинар със земеделски производители и шефове от различни служби в селското стопанство от Северозопадна България. На него наред с представянето на най-новия български хуматен тор  се говори задълбочено и компетентно за ролята на торенето в зърнопроизводството.

Фактите от работата на научния колектив на Добруджанския земеделски институт-Генерал Тошево, представи ст.н. с. I степен д-р Маргарита Нанкова. Тя наблегна на сегашното състояние на торенето като основен фактор за получаване на добри добиви. В практиката обаче от близо 20 години насам мероприятието се извършва едностранно и силно разбалансирано. Влагат се близо 10 пъти по-малко минерални торове в нивите, което в недалечно време ще доведе до много сериозни последици. Това потвърждават и специалистите от Института по почвознание-София. Изводите са, че небалансираното торене ще започне да поднася неприятни изненади на производителите и ще намалява добивите.

На семинара беше казано и какво да се очаква, както и какво да се направи, за да се запази и подобри плодородието на почвата. На първо място фосфорът трябва да започне да става част от плана за торене, каза д-р Маргарита Нанкова. В противен случай трайно ще се нарушава нивото на почвеното плодородие.

Отдавна е известно, че естествените запаси от хранителни вещества в почвата не са вечни. Сега производителите ги черпят, но ще дойде моментът на тяхното свършване, а заедно с това и ниските добиви. Ако дебалансирането при прилагането на торовете продължава, могат да се очакват силни изменения в почвата и то за дълги години напред, предупреди д-р Нанкова. Според нея е крайно време и калият да влезе в агротехниката на българския производител./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.