1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Обричат ли европейските правила за ГМО бедните на глад

Обричат ли европейските правила за ГМО бедните на глад

 

На дебат организиран от Приятели на Европа, политолози от ЕС обсъждаха дали стриктните правила на ЕС за генномодифицираните храни пречат на развиващите се страни да инвестират в потенциално животоспасяващи технологии.

На 20 февруари министрите на околната среда на ЕС гласуваха против предложение на ЕК да се премахне забраната на Унгария за отглеждането на генномодифицирана царевица  MON810, която според страната има вредно действие върху растенията и животните.

Това е третият случай, в който страна членка отхвърля предложение на Комисията за премахване на забрана за отглеждане на определен ГМО, въпреки уверенията на Европейската служба за безопасността на храните (EFSA), че няма опасност.

Министрите не приеха и отглеждането на генномодифициран карамфил – знак, че разрешенията за ГМО в ЕС не са станали по-лесни за придобиване въпреки премахването на мораториума за забрана на ГМО на пазара на ЕС през 2003.

Датският министър на околната среда Кони Хедегаард призова ЕС да не отрича всички генномодифицирани продукти, защото технологиите могат да решат проблемите с изхранването на развиващите се страни.

"В един глобален свят, действията на ЕС влияят на други страни", каза тя и обясни, че забраната за внос на такива продукти спира развиващите се страни да инвестират в производството на ГМО.

Според нея скептицизмът в Европа идва от факта, че малко ГМО са "довели до неоспорими ползи за ЕС".

Пер Пиндстръп-Андерсен, старши научен сътрудник в Международния институт за хранителни политики заяви: "До сега не е починал, нито се е разболял нито един човек от генномодифицирани храни. Въпреки това има доказателства, че такива продукти са предизвикали алергии". Той добави още "Дебатът в Европа е много едностранчив. Ако милиони фермери в Индия и Китай са готови да нарушат закона и да отглеждат генномодифицирани храни, значи има причина"./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.