1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Общините инвестират слабо в пестицидни депа

Общините инвестират слабо в пестицидни депа

За четири години са отпуснати над 5 млн. лв. за капсулиране на отровите

 

Общините почти не използват възможностите, предоставени от държавата за депониране на старите пестициди, сочи справката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството.

През миналата година държавното предприятие е отпуснало едва 377 хил. лв. за поставяне на бетонни кубове за загробване на отровите, докато през 2004 г. за целта са били отпуснати 1.9 млн. лв.

Унищожаването на пестицидите с изтекъл срок на годност се финансира поравно от министерствата на земеделието и околната среда. За целта общините трябва да представят проектите си в земеделското министерство и след одобрение от работната комисия, в която участват експерти и от други ведомства, те се финансират. Този процес върви от 1998 г., като в началото са депонирани под хиляда тона годишно. След 2001 г. кметствата се активизират и започват да се съхраняват над 1400 т сухи и над 100 куб.м течни и смесени химикали, сочат данните от министерството на околната среда. През миналата година обаче общо за страната са загробени само 340 хил. отрови.

"В малките общини старите торове и пестициди продължават безконтролно да се съхраняват в неремонтирани складове", алармираха производители на зеленчуци от Пловдивско. Градинарите са длъжни да прилагат строго правилата за употреба на пестицидите, които се прилагат в Европа. Стопаните настояват старите отрови да бъдат капсулирани, за да не се използват от некоректни търговци, които да ги препакетират и безконтролно да ги предлагат на пазара.

В близо 90 малки и големи общини вече има пестицидни депа и проблемът с отровите е решен, съобщиха от ековедомството. На места складовете се ремонтирани, в други са изградени около 100 бетонни бокса, обясни и шефът на Националната служба за растителна защита към агроминистерството Петър Николов. В междуведомствената комисия, която одобрява проектите, участват още експерти от министерствата на финансите, на труда и социалните грижи и от Гражданска защита. Те са разработили и програма за реда, по който се отпускат средствата за общините.

През 2004 г. общото количество на негодните за употреба стари пестициди е около 11 000 тона, съобщиха от екоминистерството. Безопасно съхранени са около 9000 т, които се намират в 84 централизирани склада с автоматизирана система за охрана. В момента се търсят средства, които приоритетно да се насочат за депонирането на останалите вредни вещества.

Експертите са преброили също и 182 охраняеми складове. Необезопасените отрови в момента се съхраняват в около 240 склада. До 2004 г. броят на стоманобетонните съоръжения е бил 1255 и в тях се съхраняват над 4000 т.

България е една от 12-те пилотни страни в света, които разработват национален план за действие за устойчивите органични замърсители, където се включват и старите пестициди. Само България и Словения от Централна и Източна Европа са получили финансиране за разработването на такъв план. Той ще бъде готов до края на март и в него ще бъде заложено продължаване на вече започнатите действия в дългосрочен план до решаването на проблема, съобщиха от екоминистерството.

Екоминистерството е финансирало: 2002 г. 16 проекта за 1 115 580 лв.;2003 г. 18 проекта за 1 651 683 лв.;2004 г. 29 проекта за 1 915 974 лв.;2005 г. 18 проекта за 377 235 лв. /dnevnik.bg

AGRO.BG


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.