1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Опасността от мана не е преминала

Опасността от мана не е преминала

 

В резултат на падналите валежи се наблюдава задържане на влага в продуктивния почвен слой, което подобрява условията за предсеитбена оран. През първото десетдневие на август не се очакват съществени промени в характера на агрометеорологичните условия. Времето ще се задържи хладно за сезона, а в следобедните часове на много места ще има превалявания, информира Леночка Ангелова от Хидрометеорологичната обсерватория-Монтана.

Прогнозираните топлинни условия ще имат благоприятен ефект за царевичните посеви. През следващата седмица при късните хибриди ще се осъществява формиране и наливане на зърното, а при ранните хибриди - преход от млечна към восъчна зрелост. При слънчогледа ще се наблюдава начало на узряването на семето. Поради това значително ще намалее нуждата му от вода, защото се прекратява растежът, а клетките вече са силно застарели. Така че недостигът на влага в някои части на областта няма да се отрази чувствително на добива.

Очакваните превалявания към края на седмицата ще поддържат висок риска от заразяване с картофена мана и алтернария при доматите, коментират от Службата по растителна защита. Прогнозните стойности на дневните температури ще бъдат в диапазона за развитието на различни патогени, причиняващи мана по лозата, струпясване при овощните видове, мани по краставиците и пипера, дините и пъпешите. Затова стопаните трябва да пръскат с препарати срещу маната./mont-press.com

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.