1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. От началото на годината не е внасяно птиче месо от Югоизточна Азия

От началото на годината не е внасяно птиче месо от Югоизточна Азия

Това информираха от Националната ветеринарномедицинска служба във връзка със появата на птичи грип в Тайланд.

 

От началото на годината не е внасяно птиче месо от Югоизточна Азия

Това информираха от Националната ветеринарномедицинска служба във връзка със появата на птичи грип в Тайланд.

На 16 януари министърът на земеделието Мехмед Дикме забрани вноса и транзита на птиче месо от Югоизточна Азия.

Временната мярка обхваща Виетнам, Тайланд, Тайван, Сингапур, Филипините, Малайзия, Макао, Лаос, Индонезия, Хонг Конг, Източен Тимор, Камбоджа, Бруней, Япония и Южна Корея, както и от прилежащите до тези страни острови.

Заповедта е издадена на 16.01.2004 г. във връзка с информация от Международното бюро по епизоотии в Париж за констатирани случаи на грип по птиците в страните от този регион. Изпълнението на заповедта е възложено на Националната ветеринарномедицинска служба.

Забраната важи за вноса и транзита на живи птици (домашни и диви), стокови и разплодни яйца, суровини и продукти от птици, с изключение на тези претърпели термична обработка, гарантираща обезвреждане на вируса на грипа по птиците.

Птичите продукти и стоковите яйца внесени от гореизброените държави след 10.01.2004 г. до влизане в сила на настоящата заповед ще се реализират само след термична обработка, гарантираща унищожаването на вируса.

Живите птици и разплодните яйца ще се поставят под възбрана, която ще се отменя само след лабораторно изследване и получен отрицателен резултат за грип, а експортираните и пътуващи за България живи птици и разплодни яйца след 15.01.2004 г. няма да се допускат на територията на страната.

Експортираните и пътуващи за България птичи продукти ще се насочват за термична обработка, гарантираща обезвреждането на вируса./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.