1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пълчища от мравки-мутанти може да плъзнат по света

Пълчища от мравки-мутанти може да плъзнат по света

С промените в климата насекомите стават по-дребни, но повече

 

Светът може би е застрашен от бъдещо нахлуване на пълчища мравки-мутанти, би тревога сп. "Ню сайънтист".
След внимателното наблюдение на 665 колонии мравки, живеещи при най-различни климатични условия - от тропиците, до тундрата, ученият Майкъл Каспария е стигнал до извода, че в резултат на глобалното затопляне ръстът на мравките като цяло намалява, но броят им в една колония рязко нараства.

Според Каспари от университета в Оклахома, САЩ, и сътрудник на Смитсоновия институт за проучване на тропиците в Панама, който е извършил проучването, "колониите от мравки с по-малък ръст са по-агресивни и по тази причина в един по-топъл свят инвазиите на мравки могат да станат по-чести".

Каспари е открил, че размерите на мравките-работнички и броят им в една колония могат да се различават до сто пъти. Това е установило проучване на колониите мравки в 49 екосистеми в Северна и Южна Америка.

В иглолистна гора в зона на студен климат в един мравуняк има средна 63 мравки-работнички. Докато в условията на горещ климат в един мравуняк може да има над 9 хиляди мравки-работнички. "Най-малките колонии могат да се съберат в кутия от овесени ядки, докато големите колонии могат да напълнят контейнер за боклук", сочи Каспари пред "Ню сайънтист".

Най-едрите мравки-работнички са бала или мравка-куршум. Те са колкото горната фаланга на палеца на възрастен човек. Най-малките мравки могат да бъдат видени само с микроскоп.

Тези най-различни по размер мравки могат да живеят в един и същ ареал в тропиците. На теория, сочи Каспари, в тропиците би трябвало да има по-едри мравки, тъй като там има повече храна, а при по-топло време студенокръвните насекоми биха били по-активни. В действителност обаче в тропиците мравките са по-дребни.

Каспари предполага, че по-високата температура е нож с две остриета. "Тя ти позволява да си по-активен, но по-голяма част от онова, което насекомото изяжда отива за поддържане на метаболизма му". Каспари добавя също, че по-дребните организми се размножават по-бързо. Най-интересното е, сочи ученият, че "ние сме първите, които доказват, че размерите на организмите се променят по предвидим начин и то не само в зависимост от географската ширина, но и в съответствие с основните качества на екосистемата - температура и продуктивност".

Проучването на Каспари съдържа много данни, сочи Франсис Ратниекс, експерт по насекоми от университета в Шефилд, Великобритания.

Той отбелязва, че някои едри видове мравки, като мравките листорезци, използват храна различна от храната, която ядат другите мравки и поради това може би реагират по различен начин на затоплянето на климата. "Мравките листорезци разполагат с богат източник на храна - пресните листа, и по тази причина ограниченията, които източниците на енергия налагат на другите видове мравки, при тях може би са съвсем различни", смята той./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.