1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пазарът не е залят само с неузряло сирене, уточни Михаил Велков

Пазарът не е залят само с неузряло сирене, уточни Михаил Велков

Във всички случаи незрялото сирене, което се пуска на пазара, не може да се каже, че е опасно да се консумира, но не е препоръчително.

 

Пазарът не е залят само с неузряло сирене, каза Михаил Велков, изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателните. Има действително неузрели сирена, но има и узрели, много качествени сирена и в зависимост от това са различни цените. Незрялото сирене е това, което е пуснато на пазара, след като не е бил спазен технологичният процес за неговото производство, зреенето, което се предвижда в зависимост от вида сирене. Но тук трябва да се намеси контролът, който следи за млечните продукти на пазара.

Във всички случаи незрялото сирене, което се пуска на пазара, не може да се каже, че е опасно да се консумира, но не е препоръчително. Контролът не трябва да дава възможност такова сирене да излиза на пазара. Когато вакуумираната опаковка е направена на продукта след неговото биологично зреене няма опасност тя да наруши качеството и състоянието на продукта. Разбира се вакуумираното сирене се разваля по-бързо от това, което се съхранява в саламура.

Опасностите при неузрелия кашкавал са еднакви както и при сиренето, но кашкавалът на пазара по-често е узрял. Но тъй като сиренето е по-евтино, от групата на млечните продукти, се купува повече, отколкото кашкавалът, затова някои фирми си позволяват да го продават и във варианта, който не е препоръчителен, уточни още Михаил Велков, изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателните./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.