1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. При определянето на зоните в Натура 2000 не са водени разговори със заинтересованите бизнес среди

При определянето на зоните в Натура 2000 не са водени разговори със заинтересованите бизнес среди

 

При определянето на зоните в Натура 2000 не са водени преговори със всички заинтересовани страни, стана ясно по време на конференцията "Натура 2000 и бизнеса", която се проведе днес в столичния хотел Радисън. Организатор на събитието е Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съвместно с организацията WWF.

Европейският опит при въвеждането на програмата показва широкомащабни информационни кампании, в които участват всички заинтересовани страни. Зоните в Натура 2000 в България, обаче са приети без да са съгласувани с бизнеса и местните власти, призна Ивайло Зафиров от новосъздадения отдел Натура 2000 към Националната служба за защита на природата. Той препоръча още всички компании при реален инвеститорски интерес да се поинтересуват от статута на конкретните площи в зоните, като информацията е достъпна в офиса на службата.  

По време на конференцията стана ясно, че списъка със защитените зони по Натура 2000 е вече одобрен и се чака публикуването в Държавен вестник. Проблем при въвеждането на програмата се оказа липсата на Кадастрален план за територията на страната. Това е причината в защитените зони да попаднат и промишлени зони. Към момента около 18% от територията на страната попада в европейската екологична мрежа.

При приемането на директивата за опазване на околната среда в България попадат 3 биогеографски региона, докато повечето страни от ЕС са лобирали на територията им да бъдат обусловени по един географски регион. По тази причина сме свидетели на парадокса почти целите Източни Родопи да попаднат в мрежата, а от другата страна на границата – в Гърция, където биоразнообразието е подобно има само две зони.

Проблем съществува и при въвеждането на Натура 2000 в района на Черно море. Причината е, че на нашето крайбрежие съществуват биологични видове, типични единствено за тази зона. За момента решението за тези територии е отложено за септември. Експертите прогнозират обаче, че Европейската комисия ще се противопостави на изваждането на тези зони от екологичната мрежа.

Около 150 млн. евро ще бъде финансирането на Натура 2000 за периода 2007-2013 година, уточни Александър Атанасов, експерт от МЗГ. Това ще са средства главно за компенсация на земеделските стопани. Финансирането е по Програмата за развитие на селските региони за 2007 – 2013 година. В нея един от основните приоритети е опазването на околната среда. По него са отпуснати общо 780 млн. евро.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.