1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Птичият грип настъпва

Птичият грип настъпва

От Министерството на земеделието и горите уверяват, че още при първите сигнали за констатиран грип по птиците от Румъния и Турция в България са предприети адекватни мерки

 

Няма данни за разпространение на птичи грип в България, както и за повишена заболеваемост сред диви и домашни птици. Въпреки това контролът по границите и във вътрешността на страната е засилен, заяви в Народното събрание земеделският министър Нихат Кабил.

В най-големия водоем в България, язовир "Огоста" все още няма няма прелетни птици. Няколко хиляди са дивите патици по Дунав, но заради все още високите температури, те не са долетели във вътрешността на областта. Опасна за разпространението на птичия грип е белочелата гъска. В езерата около Шабла и Дуранкулак броят на птиците от този вид от 4-5 хиляди последните дни е нараснал десетократно. В Монтанско диви гъски не са забелязани.

Експертите извършват засилен контрол на отглеждането и търговията с птици, съобщи директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Монтана д-р Людмил Антов. Досега са извършени 47 съвместни проверки с държавните лесничейства и ловните дружинки около водните басейни и всяка седмица се прави заседание на комисията по епизоотичната обстановка.

От началото на засилените мерки за наблюдение за появата на опасната зараза от Монтанско в Централната лаборатория в София са изпратени 488 проби. На животинските пазари в областта са извършени 97 проверки, съвместно с общините и са съставени актове. Всички големи производители на птици в областта също са проверени, дадени са и съответните предписания за отстраняване на някои неблагополучия и начина им на действие при конкретна опасност на място.

Кметовете на населените места и населението са предупредени да държат домашните си птици затворени, поне в двора, за да се намали до минимум рискът за контакт с диви птици. Фуражът също не трябва да бъде достъпен за дивите пернати.

Първите случаи на птичи грип в Румъния са констатирани на 7 декември миналата година. До 9 януари установените огнища на болестта са 37 в седем окръга. Заболяването е забелязано само при домашни пернати, отглеждани от стопани. В Турция инфлуенцата по птиците е установена на 8 декември. Вече са регистрирани случаи в цялата страна. По официални данни броят на заразените до 9 януари в южната ни съседка е 14. Смъртните случаи, първите извън Азия, са три - починаха децата на семейство от Източна Турция. Птичият грип е засегнал три квартала на Истанбул и два на Кълараш. Това са най-близките огнища до България и представляват потенциална опасност от разпространение на заболяването у нас.

От Министерството на земеделието и горите уверяват, че още при първите сигнали за констатиран грип по птиците от Румъния и Турция в България са предприети адекватни мерки. Районните ветеринарно-медицински служби са в епизоотична готовност. Наличната дезинфекционна техника също е приведена в готовност за действие. Изработени и са разпространени в цялата страна листовки с указания и данни за птичия грип.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.