1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Реколтата трябва да се прибере във възможно най-кратки срокове

Реколтата трябва да се прибере във възможно най-кратки срокове

Днес се очаква да бъде обобщена пълната информация от засегнатите райони.

 

Следствие на падналите проливни валежи в страната са засегнатите 219 742 декара с пшеница, което е около 2% от общото засято количество от 10 729 000 дка, сочат последните данни на Националната служба за растителна защита (НСРЗ). Поради високата степен на влага на зърното има опасност от появата на чернилни гъбички и фузариоза. Единствената мярка за намаляване на щетите при есенниците е прибиране на реколтата възможно в най-кратки срокове и изсушаване на зърното.

Наводненията са засегнали 132 247 дка слънчогледови посеви, което е 2.1% от посевната площ за страната от общо 6 140 000 дка. В момента инспекторите от НСРЗ отчитат степента на проявата на болестите сиво гниене, фома и фомопсис при маслодайната култура.

От РСРЗ препоръчват нападнатите посеви да се третират еднократно с регистрираните фунгициди - Фундазол 50 ВП – 100 г/дка; Роврал 25 Фло – 300 мл/дка; Ронилан ФЛ – 100 мл/дка; Сумилекс 50 ВП – 100 г/дка – срещу сивото гниене и Пънч 40 ЕС – 30 мл/дка; Спортак 45 ЕС – 120 мл/дка; Фундазол 50 ВП – 100 г/дка срещу фомопсис и Фундазол 50 ВП – 100 г/дка срещу фома, по преценка на производителите.

От трайните насаждения при ябълките се разпространява болестта струпясване. Поради продължаващите валежи и високия фон на зараза е необходимо да се проведат пръскания срещу струпясването, като се използват продукти със системно действие, комбинирани с тези за ябълковия плодов червей. За брашнеста мана по ябълката е отчетено по-силно проявление върху чувствителните на болестта сортове. Специалистите препоръчват да се прилагат продукти, които имат действие и срещу двете болести.

При прасковите и сливите е необходимо да се продължи третирането срещу късното кафяво и сивото гниене по двете култури и ръждата по сливата.

След обилните дъждове при лозята се наблюдава силна проява на основната болест, която поразява културата - мана (пероноспора). За да се ограничат масовите заразявания, при нови валежи и захлаждания експертите от НСРЗ препоръчват да се проведат две сгъстени пръскания през 7-8 дни с продукти за растителна защита, които имат контактно-системно действие. Редовните третирания трябва да продължат до затваряне на грозда.

От НСРЗ предупреждават, че при лозата са установени първите прояви от оидиум (брашнеста мана) по листа и леторасти. Експертите съветват да се продължат третиранията, комбинирани с тези за маната. Препоръчват се продукти със системно действие, като се редуват активните бази на прилаганите продукти за растителна защита. В по-хладните часове на деня (до 25 градуса) да се използват и препарати, които съдържат сяра.

Задължително за периода е прилагането на зелените операции (кършене и просветляване), с което ще се създадат условия за по-добра проветривост и огряване на гроздовете, както и за по-качественото им опръскване.
Другата болест, която се наблюдава по лозята, е екскориоза. При пръскания срещу маната да се изберат продукти, които имат действие и срещу двете болести. В някои райони на страната са установени първите петна от сиво гниене (ботритис).

Днес се очаква да бъде обобщена пълната информация от засегнатите райони./posredniknews.com


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.