1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Села оплакват съсипаното от пороите жито

Села оплакват съсипаното от пороите жито

По предварителни данни щетите надвишават 150 хиляди лева

 

Поройните дъждове, придружени с градушки, които се изляха в Търговищко през последните два дни, предизвикаха големи наводнения в редица населени места на региона. Най-пострадали от природната стихия са жителите на селата Кралево и Лиляк, съобщиха от Гражданска защита. Заради силния дъжд, продължил повече от два часа, придошлата селска река в Кралево е излязла от коритото си и заляла дворове, мазета, стопански постройки и десетина къщи, намиращи се в района.

Лятната буря е унищожила зеленчуковите култури в градините на селяните, както и голяма част от реколтата по полето, жалваха се хората. Близо 50 л/кв. м дъжд е паднал, коментираха местните жители. Пороят е разрушил и каменните насипи на трите моста над Кралевска река. Най-ощетени от природната стихия са частните стопани в селата. "Всичко унищожи. От овошките нищо не остана, а градината е напълно съсипана. И тази година ще купуваме скъпи домати от пазара", нарежда през сълзи възрастна жена от Кралево, докато изгребва тинята от мазето си. В същото време съпругът й оглеждаше пораженията по покрива и се чудеше как ще отдели пари от пенсията си, за да подмени счупените керемиди. В съседната къща цяла фамилия отводнява помещенията и вади удавени пилета от стопанските пристройки.

Същата е картината и в село Лиляк, съобщи кметът Пламен Папуров. Страшно беше, казва той. Реката преля и наводни три къщи по поречието. С тиня и кал е затлачен пътят до съседното село, а стотици декари от лозовите насаждения са очукани от градушката, уточни управникът.

Ледена стихия помете и 4 села във Врачанско. Такова чудо не ни е спохождало от десетилетия, кръстят се възрастните хора там. Те оплакват съсипаната реколта от градушката, сякаш е погинал човек. "Небето се задъни от черни облаци", разказва баба Пена Иванова от Пудрия, най-пострадалото село в региона. Светкавици пронизвали катранените кълбета. Започнало да трещи. "Сякаш земята щеше да се продъни, свряхме се в домовете. За минути ледените късове покриха земята повече от педя. После валя като из ведро половин час", вайка се баба Пена. Като излязла на двора, старата жена била съсипана от страшна картина. Лехите с домати, пипер и картофи били под ледените късове с големина колкото праскова. "Отиде ми хлебецът", кахъри се и Тодор Георгиев от Пудрия. Нивите край селото буквално са съсипани от градушката. Почти узрялото жито е затънало в дълбока кал. Напълно са унищожени 300 декара хлебна пшеница, 600 декара слънчоглед, 400 декара лозя и 100 декара бостани. По предварителни данни щетите надвишават 150 хиляди лева. В тази цифра не влизат пораженията по селските домове.

Наводнени са 400 къщи и дворове, счупени са повече от 100 кв. м стъкла на частни жилища и обществени сгради. Никой от селяните не е застраховал имуществото си. "С какви пари, бе", ядосва се Тодор Георгиев. Те не стигат за прилични панталони, добавя той и сочи закърпените си дрехи. Природното бедствие съсипа труда на местните и в селата Царевец и Лютиброд край Мездра. Удари и Косталево, което е само на няколко километра от областния център. И там жътвата приключи преждевременно, а в хамбарите няма да влезе нито зърно пшеница. Много труд хвърлихме и разчитахме да се изхраним, а сега, реди с мъка дядо Иван Кръстев от Царевец. Пенсионираният учител не пропуска случая да каже, че точно от тези селски неволи се е трогнал навремето Яворов и ги е описал в своята "Градушка"./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.