1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. След пет години полевката отново гризе посевите

След пет години полевката отново гризе посевите

Стопаните трябва да започнат незабавна борба с мишата напаст. Ежедневното наблюдение на посевите е задължително

 

За една година женската може да създаде 2000 деца, внуци и правнуци. За 2-3 месеца настъпва половата зрялост, а периодът на бременността е много къс - само 3 седмици. Тя ражда от 6 до 12 мишлета в гнездо, направено от най-различни материали, вкл. чорапи, дупки в хляб и др. подобни. Четири седмици мишлетата се изхранват с лакомства от мама и татко. В това време женската отново е бременна. И всичко се повтаря наново...

По повод намножаването на мишата напаст Министерството на земеделието и горите реагира бързо като пусна заповед на агроминистъра, която налага спешни мерки и допуска използването на неразрешени препарати. Така от 16 октомври могат да бъдат използвани родентдициди. Срокът, позволен за употребата им, засега е 2 месеца. Могат да се ползват всички разрешени у нас препарати. В заповедта са казва, че земеделските производители могат да прилагат в борбата с гризачите в битови условия препаратите от Списъка на разрешените в България препарати за дезинсекция, дезинфекция и дератизация. Списъкът на МЗГ е от 2003 година.

Тревогата е, че тази есен неприятелят може да унищожи до половината от добива на есенниците и люцерната. За агротехника вече е късно. Към нея са посочени дълбока оран на нападнатите стърнища - на 25-30 см и да се оставят като угар, да има пространствена изолация поне 50 метра от стари люцерни и силно нападнати площи, късна сеитба. Това стопаните трябва да знаят и за догодина, защото е явно, че няма да се размине нашествието, ако съдим по фактите от 1999 год. насам, коментират специалистите.

Както подчерта Изабела Георгиева приложението на отровните примамки, или други средства за борба с мишките, трябва да започне от площите с най-висока плътност и после да се третират околните синури и крайпътните ивици. Прилагат се само разрешените за борба примамки - клерат, норат П, контрак, сторм и фумигантите политанол, фостоксин-пелети в регистрирани дози. Забранено е площното третиране за пролетта на 2005 год. След възстановяване на вегетацията при плътност над една активна колония на декар да се изведе химическа борба.

Стопаните не бива да разчитат, че зимните условия ще бъдат достатъчно лимитиращ фактор, уточняват от Националната служба по растителна защита. Препоръчва се контролът върху нашествието на вредителите да продължава постоянно./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.