1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Стопани палят ниви и погребват отровно жито

Стопани палят ниви и погребват отровно жито

Цените на новата пшеница паднаха до 135 лева на тон

 

Ще палим ниви със заразено жито. Това призна земеделски производител от Шабленско. След взетите проби специалисти му препоръчали да драсне клечката на посевите, поразени с над 50% от опасното заболяване фузариум, вместо да пуска комбайни и да трупа още разходи. Част от стопаните трябва да запалят стърнищата веднага след като ожънат, за да не остава зараза в почвата за следващата сеитба. Повечето производители ще бъдат принудени да спасяват реколтата с вентилация, с превяване на заразното жито, а това, което не става за хляб, ще трябва да се бракува и погребе. Търговски корпорации вече предложили да изкупят заразено жито на силно занижени цени. За ниви от Добрич до Велико Търново, заразени с токсичен фузариум, алармира пръв "Стандарт" след интервю с проф. Христо Контев.

Признанията на пенсионирания ентомолог му донесоха много ядове. В цялата си 40-годишна научна кариера той не е премълчавал за опасностите в земеделието, колкото и неприятности с властта да му е струвало това. Професорът не изразява позиция на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, защото е само на граждански договор за консултантски услуги при нас, заяви шефът на научните работници Димитър Петъков. Малко е стряскащо, но не трябва да се тръби, зърното не е толкова опасно, предупреди и заместникът му ст.н.с. Николай Ценов, селекционер по пшеницата в института. Половината от нивите с пшеница в Добричка област са били поразени от 0 до 5% с фузариум. В останалите 40% заразата плъзнала до 7-8%. Най-тежко е положението в останалите 10 на сто, където е заболяла над 10% от пшеницата, посочи Ценов, като цитира данните на Регионалната служба по растителна защита. В Добричка област миналата есен бяха засети 1 052 000 дка с пшеница. Това означава, че тежко поразени са над 100 000 дка само в Добруджа.

Изявленията на проф. Контев имат и положителен ефект - информираха стопаните, за да вземат мерки, призна зам.-шефът на института. Според него за износ може да тръгне и жито, поразено от 0,5 до 1% от токсичната гъба. Толкова позволявали европейските стандарти. Най-ефективна била борбата с химически препарати. Но главоломното поскъпване на горивата принудило стопаните да икономисат от скъпата интервенция срещу страшното заболяване. То било подценено, дори и старите агрономи забравили за него, защото се появило за първи път след 35 години у нас.
Тревогата ни е голяма - и заради фузариума, и заради опасността от покълване на житото след проливните дъждове. Това ще удари качеството, а и цените на новата реколта, каза Димитър Катранджиев, фермер от с. Спасово и председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Той е пожънал 2000 дка от общо засети 15 000 дка с пшеница. Според него фузариумът е заболяване, от поражението на което няма спасение. Част от заразеното зърно ще падне още по време на жътва и няма да влезе в общия кюп, каза стопанинът. Той не допуска, че зърно с токсичната гъба ще отиде за хляб.

Цените на пшеницата в Русенско вече паднали до 135-140 лева на тон, а в Добруджа пазарлъкът се води на цени 150-155 лв. за тон. "Луи Драйфус" купували добруджанска пшеница за 165 лева на тон франко пристанище. Но става дума за много качествена хлебна пшеница с добро хектолитрово число и протеин 11,5%. В историята на България зърнена криза се прави само от политиците, а не от производителите, категоричен е Катранджиев. И сега ще осигурим хляба на България, стига търговците да не изнесат хубавото жито навън, предупреди той./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.