1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В България няма лицензиран бърз тест за диагностика на "луда крава", заяви доц. Борислав Китов

В България няма лицензиран бърз тест за диагностика на "луда крава", заяви доц. Борислав Китов

България е нискорискова страна, защото в хранителната верига на говедата не са влезли такива прийоми, каквито са влезли в Англия.

 

От средата на юли не разполагаме с лицензирани от Европейския съюз бързи тестове за диагностициране на болестта "луда крава". Това не означава, че тестовете не са качествени, но не са правени изследвания, за да се определи това. Това създава реална опасност да бъдат спънати преговорите с ЕС. Това заяви доц. Борислав Китов от ПГ "Народен съюз". Той съюбщи, че в момента в България се внася бърз тест за телета до 30 месеца, произведен в Холандия, но този тест не е лицензиран нито в Холандия, нито в ЕС или България.

Ако тестът даде положителен резултат, се правят допълнителни изследвания, но ако е отрицателен, телето отива на пазара, допълни Китов.

От своя страна д-р Райко Пешев, завеждащ лаборатория в Националния диагностичен и научноизследователски ветеринарен институт заяви, че диагностика се прави по три метода. България е нискорискова страна, защото в хранителната верига на говедата не са влезли такива прийоми, каквито са влезли в Англия.

Не може да се разчита на това и това е въпрос на прокуратурата, отговори доц. Борислав Китов./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.