1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Плевенско няма рак по картофите

В Плевенско няма рак по картофите

Гъбата, причинител на болестта, е изключително устойчива и може да се съхрани в почвата до 30 години, което прави борбата с нея трудна.

 

В Плевенска област няма стопани, чиято реколта от картофи да е пострадала от заболяването "рак", това е съобщил генералният директор на Националната служба по растителна защита Петър Николов, каза Латинка Светозарова, PR на областната администрация. Ще припомним, че заболяването по картофите "рак" беше установено в района на Самоков. Всички стопани, чиято реколта е пострадала, са обезщетени, е информацията, която беше разпространена от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите на базата на казаното от генералния директор на НСРЗ Петър Николов. Продукцията от площите с установена зараза е била своевременно изкупена и унищожена чрез загробване в ями, третирани с хлорна вар и формалин, обясниха експерти от НСРЗ. Обеззаразени са вече и складове, машини и инвентар и засегнатите земеделски площи. Специалистите са подготвили и разпространили сред местното население информационни материали за запознаване със заболяването. 

Причинител на болестта е гъбата Synchytrium endobioticum Schilb. Ракът по картофите е познат в редица европейски страни, но болестта не е опасна за здравето на хората, категорично заявявят специалистите. Разпространява се чрез оборска тор, което налага, стопаните да предпазват животните от хранене със заразени картофи. Болестта се пренася също чрез поливна и дъждовна вода, работен инвентар, обувки, посадъчен материал, заразени клубени. Гъбата, причинител на болестта, е изключително устойчива и може да се съхрани в почвата до 30 години, което прави борбата с нея трудна./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.