1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ветеринарите предупреждават: Трупове на животни плуват в реките след наводненията

Ветеринарите предупреждават: Трупове на животни плуват в реките след наводненията

Здравното министерство поиска изследване на балите с боклук за отрови

 

Само 1 труп на кон, удавен при последните наводнения, е откаран до екарисажа в Шумен от екип на ветеринарномедицинската служба, стана ясно вчера на съвещанието на директорите на районните служби от засегнатите селища. Причината е, че хората предпочитат сами да си заравят удавените животни, коментира директорът на националната служба д-р Николай Лилов.

Той обясни, че това крие рискове както за здравето на хората, така и за околната среда. За да е безопасно заравянето на животинските трупове, трябва да има яма, дълбока поне 2 м и отдалечена от водопроводи, подпочвени води и жилища. Дъното и насипът отгоре се обработват с негасена вар и дезинфектанти, като всичко се бетонира с плоча и табела "Трупна яма". Заравянето се практикува само когато районът е труднодостъпен или много отдалечен от екарисажа, гласи наредбата за обезвреждане на животински отпадъци. Д-р Лилов обясни, че службите са били в денонощна готовност, но малко са били кметовете, които са ги потърсили, за да извозват животински трупове до екарисажа в Шумен. Заради кризисната ситуация се плаща само горивото за транспортирането. Друга голяма част от удавените животни не са били намерени, защото водата ги е отнесла и може тепърва да изплуват на различни места. Най-много такива случаи има в Пазарджишко, стана ясно вчера. Общо 7500 тона трупове на животни са събрали ветеринарите от 6 август до вчера, показват отчетите на директорите на районните служби. Най-много са били труповете на кокошки и прасета - съответно 1985 и 273. Удавени и изгорени в екарисажа са били и 426 пчелни семейства, 20 пуйки, 7 говеда и 12 кози.

От Министерството на здравеопазването отново отрекоха да са засичали на пазара месо от удавени животни. Но предупредиха, че течността от пробитите бали с боклук на площадката в промишлената зона в Кремиковци трябва да се изследва. Доктор Ангел Кунчев, завеждащ отдела за противоепидемичен контрол, коментира, че в случая става въпрос за токсична течност. Пробити са били поне 4 бали с боклук, съобщи вчера Павел Граматиков, директор на "Чистота Искър" и на площадката за пакетиране. Той предположи, че дупките може да са направени както от човек, така и от куче, въпреки че при демонстрацията на първата бала всички уверяваха, че опаковката не може да бъде повредена от кучета, птици или гризачи. Дупките са били залепени отгоре с тиксо, а балите ще бъдат изхвърлени на сметището в Суходол. Инсталацията не работи от няколко седмици и няма да прави нови бали, преди да е готово халето и да е започнал мониторинг на поведението на балите, обясни Граматиков. Заради многобройните сигнали, че след пороите балите са се надули и от тях тече, инспекторите на ХЕИ вчера отново посетиха площадката./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.