1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Всички стопани в района на Самоков, чиято реколта от картофи пострада от заболяването "рак" са финансово обезщетени от НСРЗ

Всички стопани в района на Самоков, чиято реколта от картофи пострада от заболяването "рак" са финансово обезщетени от НСРЗ

 

Всички стопани в района на Самоков, чиято реколта от картофи пострада от заболяването "рак" са финансово обезщетени от Националната служба по растителна защита, съобщи генералният директор на службата г-н Петър Николов.

Продукцията, от площите с установена зараза, е била своевременно изкупена и унищожена чрез загробване в ями, третирани с хлорна вар и формалин, обясниха експерти от НСРЗ. Обеззаразени са складове, машини и инвентар и засегнатите земеделски площи. Специалистите са подготвили и разпространили сред местното население информационни материали за запознаване със заболяването.

Причинител на болестта е гъбата Synchytrium endobioticum Schilb. Ракът по картофите е познат в редица европейски страни, каза още г-н Николов и допълни, че болестта не е опасна за здравето на хората. Разпространява се чрез оборска тор, което налага, стопаните да предпазват животните от хранене със заразени картофи. Болестта се пренася също чрез поливна и дъждовна вода, работен инвентар, обувки, посадъчен материал, заразени клубени. Гъбата, причинител на болестта, е изключително устойчива и може да се съхрани в почвата до 30 години, което прави борбата с нея трудна. Поразените площи в региона на Самоков са около 25 дка.

Направите обследвания в цялата страна за уточняване територията на разпространение на вредителя, показва че няма засегнати други региони у нас. В акцията по унищожаването на огнището на зараза активно са участвали кметът на община Самоков и местните органи на МВР, съобщават още от НСРЗ.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.